February 15, 2012

shine like a sun , glow like a star

Assalamuaalaikum to all muslim and muslimat sayangku sekalian

gambar di atas mempunyai maksud yang tertentu *muka aku iras selena gomez kan ? :P
okay,setiap kali aku balik rumah mesti bawak masalah. and always end up in my silly,cute,so comellyzz blogggiehh ni :D

okay fine , masalah boys again. gosh kenapa lelaki ada yang dilahirkan cute?
kenapalah Allah lahirkan semua lelaki muka macam shahz jaszle , ups i mean sharizal je semua :D susah aku nak pilih
ahh, 15 years old and not  matured YET :P
masalah , masalah dunia
kan Naina ?

hehehehe aku cerita dekat adlin and dia cakap aku dah nak matang?
what ? sepuluh lelaki cute lalu depan aku , sepuluh-sepuluh tu laa aku minat :P
Ya Allah, bantulah hambamu ni
masih tak matured lagi :P

okay keluarga aku dah bertambah lagi empat.
nope bukan emak aku mengandung kembar empat sekaligus :P gilok
nope bukan Jmaru tak mengandung. TU sangat GILOK. dia jantan okay.
nope,bukan aku yang mengandung. kalau betul memang kena sebatan 5 kali , sumpahan akujanji :P nauzubillah

sila fokus pada kucing-kucing tu yaaaa. bukan encik T yang tengah menyengih dekat belakang tu :P 
kucing tu semua stok garang-garang terperanjat makkkkk :P goshh setiap kali pegang keluar kuku ala-ala cik Pon padahal kuku langsung tak tajam tapi saja bajet depan kucing tu aku sakit kena cakar dengan dia :P
bayangkan mak tam , bapak aku just saja-saja-saja BAGI makan bukan bela terus. tapi tiba-tiba yang buat encik T terperanjat nyah gitu , tetiba je mak tam tu bawak askar-askar a.k.a anak dia depan rumah aku. mana asal-usul datang anak dia tak tahu la.
aku balik dari Kiblah sesampai depan rumah nampak hempat ekor tu dok main ciku cak depan rumah. ish geram tengok dorang. rasa macam nak gentelllll-gentel buat onde-onde. erkk :P

 you're in the middle and don't know what to do :P
pernahkan korang in the middle of a situation? korang tengah-tengah. i mean contohnya korang ada dua bestfriend. and sometime teacher SUKA sangat buat group bagai semuanya. heish malasshhshs . and one group 2 orang. bila mintak 3 orang cikgu cakap ' no excuse'
cikgu ni saja buat aku nak bakar sekolah

apa korang buat?
which one do you choose?
bff A or bff B?
 pernah ada situation korang tersepit between two bestfriend. rasa macam lain
Assalamualaikum.
Kali ni aku bukan mau cerita tentang kisah percintaan. Jangan salah sangka. Aku tidak akan cuba-cuba untuk kaitkan dengan isu percintaan. Kali ni aku nak bukak cerita tentang kisah persahabatan. Pernah tak korang rasa dalam persahabatan you all, kau dapat rasakan diri kau macam berada di situasi "tengah-tengah". Faham tak? Ok tak jelas lagi nih.  Korang pernah tak rasa perasaan  "tersisih" apabila korang bersama dengan dua orang yang memang kawan baik sedangkan mereka juga kawan korang ?

Orang dulu-dulu pon, selalu cakap yang " tak baik berkawan/bergambar dengan kawan yang nombor ganjil, contoh :- berkawan 3 orang, 5 orang atau seangkatan dengannya".

Macam pengalaman aku sendiri, memang since zaman sekolah rendah lagi, aku berkawan dengan seorang kawan aku ni. Memang baik. Tersangatlah akrab. Pergi sekolah sama-sama, balik sekolah sama-sama, pergi mengaji sama-sama dan setiap hari keluar main kat taman tepat pukul 5.30 petang sampailah ke waktu senja. Senang untuk aku berceritakan, apa-apa situasi susah dan senang memang bersama. Datang satu masa yang tak aku jangka, muncul satu lagi watak. Seorang kawan yang memang sekepala dengan kami berdua. Jadi, kami berkawan tiga orang. Aku, Si A, dan Si B. Punyelah baikk jangan ceritalah. 

Yang aku nak highligtkan dalam cerita ni, apabila berada dalam persahabatan "3 orang", salah seorang MESTI dan WAJIB akan terasa "tersisih dan dipinggirkan". Bukan aku reka-reka cerita, tapi benda alah ni kenyataan dan aku pasti ramai yang pernah merasa dalam situasi ni. Kawan yang tersisih tu mungkin pada awal mula cool jeee, tapi lama kelamaan disebabkan terlalu pendamkan perasaan kecil hati, akhirnya yang tersisih tuh mengundurkan diri, lalu membiarkan kawan dia yang 2 orang tu. Yang 2 orang tuh mungkin berasa pelik dan hairan , dan timbullah berbagai-bagai persoalan antara mereka, seperti contoh :-  "kenapa dia punye perangai macam pelik, kenapa dia dah taknak kawan dengan kita lagi, kenapa dia macam menjauhkan diri dengan kita, kenapa dia macam nak elak daripada nak bercakap dengan kita, kenapa dan seterusnya kenapa".

Yes! Bukan daripada zaman sekolah rendah berada dalam situasi persahabatan "3 orang", tapi sekolah menengah pon ada. Sekolah menengah ceritanya lain, persahabatan "5 orang". Ganjil juga. Dua orang dalam persahabatan tu rapat, dua orang lagi pon rapat, tinggallah yang sorang tu. See? Ape perasaan yang lagi sorang tu? Mesti sedih dan rasa macam tak perlu je dia ada dalam "geng" tu.  Masa terus berubah. Masuklah ke zaman Universiti pula. Time Universiti macam-macam ragam kawan kita boleh tengok. Rambut sama hitam, tapi hati lain-lain. Dekat situ, korang boleh tengok siapa yang berada di sisi kau di mana waktu susah dan waktu senang. Sekali lagi terjerumus dalam persahabatan 3 segi ni. Tapi, daripada situ dapat belajar macam mana nak ignorekan dan menjadi hati yang "kering".  Bila berada di tempat baru, lagi banyaklah aku jumpa perangai yang pelik-pelik. Berkawan dengan yang tu dan berkawan dengan yang ni. Bila yang sorang ni minta tolong apa jenis hal, mulalah yang sorang ni banyak memberi alasan dan mengeluh. Tapi, bila yang sorang lagi meminta tolong, senang je nak hulurkan bantuan. Dapat lihat sifat pilih kasih di situ?
copypaste : IrineNadiaMarcello

oh okay anda paham apa yang ditulis oleh cik Irine tu. aku rasa macam post tu best. so aku copy. hope siapa yang baca tu boleh ambil iktibar dan pengajaran *pehh ayat*
adil dan saksama hokeyyy
tapi tak bermakna korang tak boleh kawan bertiga , berlima , bertujuh and bla-bla.
it just kalau ada rahsia tu jangan lah share berdua , berempat , or berenam je. and the list go on

oh yeah. nak cerita pasal Kiblah 2013.
Alhamdulillah semua okey. cuma jadi AMP lah yang stressssss menggillaaa. okay bukan tak bersyukur jadi AMP. ye la kerja senang je. tugas tu , tugas ni and done :D
tapi stresss bila hal budak-budak baru. tu jeewwwww
aku memang SUKA sangat dekat budak-budak gedik. suka gila lahh. suka tengok dorang menggedik tepi mesin water cooler. aku suka sangat. Aku suka tengok dorang menjerit dekat koop padahal aku tahu SJ tu pendengaran masih okey , tak perlulah nak jerit "NUGGET, USTAZ, NUGGET , USTAZ"
10 kali duk ulang benda sama.
karang betul-betul ustaz tu tukar jadi nugget baru tau hengkau menangis air mata darah *tu aku lerhh :P
tapi amp memang best. yup. seronok .
lagi-lagi time mesyuarat. semua otak gila-gila. mula-mula bincang benda stressssss gila arh tapi end-up cerita pasal Zahariahh. ehssss, Dini shhssshhhh... :P
oh okay tu je yang aku nak tulis.
bla-bla-bla. merepekss all the time :D
oh yeah sebelum korang nak blah dari blog aku sila click link di bawah tentang dalil-dalil berniqab or bepurdah. sebab ada orang click link aku tentang orang berniqab and since aku ni dekat kiblah tak pakai niqab pun tapi kalau korang ada hal-hal niqab bacalah ni

Berniqab atau tidak berniqab ?
oh okey tu je.
btw ieman haron datang-datanglah jenguk kiblah selalu. pak guard sentiasa bukak pintu pagar kiblah untuk kau. tapi dari pukul 7 pagi hingga 8 malam je la. salahkan SJ.dia yang suruh tutup awal.
nak duduk katil bawak aku boleyhh jeww tapi haffi anidri tu terpaksalah dicampak ke katil kosong atas d.a. mustapha la jawabnya :P
 adios sayangku-sayangku-sayangku sekalian

p/s: 3 days moreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D