August 15, 2012

dalam Tanah ada Air bertiupnya Angin terpadam Api

Assalamuaalaikum to my pals and fellass

howawyuu??? dah start cuti belum? aku dahhhh. saper budak kiblah hangkat tangannn!!!!!! poyo havess.
actually aku sekolah dua hari jew. And dalam dua hari tu many things happen. and yet more secret to revealed . Shocking but what can i say, Nafs is controlling their mind. Bulan Puasa harung je. Ya Allah , bukak pintu hati dorang tuu.

hokay, ape niii? cam gempak. no need to storey-morey-curry-naik lorry-strawberry. Anggaplah aku ni agak jiwa kacau , Adam Lembing tak nak balik raya Kelantan . adusss. Kau raya amerikah tu sesorang. adios,goodbye,sayonara,ma'assalamah,selamat tinggal.

ermm, abang tengah pikiaq la ni. mana nak raya tahun ni. tiket kapal terbang naik rega. nak naik bas mau tenggelam dalam laut tu. Tumpang kapal kargo, raya tahun depan tak sampai lagi, poning kopalo den ni mikir nyaaa
tu payah nya. Aku ajak jadi warganegara tetap Malaysia, kata rindu pizza,berger,segala adik beradik tu. aduss just call one three hundred eight tupai tupai. berdesup dia hantar. =-= what a fuss.
eh jap berapa banyak loghat kau abang boleh cakap ni?

erm, apa lagi nak diluahkan. Oh yaaaaa tadi  bukak efbee and i saw a really interesting article. apa lagi kopi pasta leh.


(1) Tanah = anak pertama, anak kelima, anak kesembilan(2) Air = anak kedua, anak keenam, anak kesepuluh 
(3) Api = anak ketiga, anak ketujuh, anak kesebelas
(4) Angin = anak keempat, anak kelapan, anak keduabelasTANAH  Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING)
Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.AIR Sifat air dikaitkan jenis Perasa. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut, dalam perasaannya, mengasihani, memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak, artistik.(JENIS PERASA: FIKIRAN, BASAH) Lemah lembut, perasaannya dalam, belas kasihan, penakut, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham.
APISifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.(JENIS INTUITIF: CINTA, PANAS)
Pentingkan diri, megah, semangat tinggi, kompetatif, perlukan ruang, keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.
ANGIN
Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura.(JENIS PEMIKIR: JIWA, SEJUK)
Orang teori, sukar dipengaruhi, objektif, rasional, sukar terlibat dalam hal emosi, menilai tinggi kebolehan intelektual, keperluan untuk bebas, mentaliti ambil mudah, suka pada fakta dan figura. Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kesah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana.** Kenyataan di atas hanyalah kajian teori ahli falsafahCREDIT
okay aku saja gedik highlight tu actually nak cakap aku ni AIR. wahwah, ada harapan aku ni orangnya sejuk gitueeewwww.
ohkay aku rasa kembang-kembang setaman jugaklah baca. hamboii kemain lemah lembut,sensitipp,perasaan dalam lah, imaginatif lah,penyabar dan pelbagai sifat mahmudah lain. amboi nana kemain hengko menyengih. tapi yang tak boleh blah , "Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham."
emm,sapa boleh explain to me??? first tambun tu hape? Lost World of Tambun kahh? lagi satu banyak lemak,banyak tidur. pedas ayat tu. tapi sedikit malas. naseb baik sedikit. agak kurang faham? do you mean by BLUR? lantak laa. ni yang buat aku nak bom komputer ni.

walauapapon jangan terlampau percaya la benda. ianya hanyalah kajian semata-mata. Jangan kau heboh sekampung,setaman,senegara,sedunia,sekolah. 

baju raya aku pink biru. eh terubah topik plakk.



erm, kadang-kadang kawan yang kita rasa takkan berubah tetiba berubah. Jauh sekali perubahan dia . Terkejut shock and everything. it's just one simple mistake. Choosing the wrong friend.
Rasullah sendiri bersabda: nak tengok agama seseorang itu, kita tengok dengan siapa dia bersahabat.

maksudnya di sini nak tengok sifat seseorang tu, tengok rakan dia camne. Kalau kawan kau drug addict, walaupun kau tak terlibat sama, tapi kalau kau rapat dengan dia,kau pun dianggap bersengkongkol sama. you get it? ah , nvm.

tengok membebel dah lebih 15000 patah perkataan. jari pun tak larat nak menekan keyboard ni. 

okay goodbye for now

adios