September 23, 2012

Cun lebeh

Assalamuaalaikum
Ehehehe saya suka buat short post jewwwwwwwwwww.
Meja study pong dah lawa macam tuan dia cuma tuan dia bukannya study sangat pon. Hias je lebehh. Lepas tu lepas tu dia nampak offer untuk masuk mrsm. Dia tinginnn sangat. Moga Allah makbulkan. Aameen :D
Adiosssss

September 22, 2012

As long as you’re going to be thinking anyway, think big

assalamuaalaikum to nerd,cool,awesome,super,cute,beautiful and many-many-many type of people out there

actually we are same

okay, ari ni cuti. woohoo cuti lama kot. haha. baloq liattttt!!
just nak share story .

Motivasi Pelajar - Azali Azlan - Pelajar Terbaik SPM 2007 dengan 21A - Rekod Terbaik SPM


PUTRAJAYA: Cuba bayangkan bagaimana seorang pelajar boleh memperoleh 21A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang keputusannya diumumkan, semalam.Adakah dia mengulang kaji pelajaran berjam-jam setiap hari tanpa sebarang kegiatan riadah seperti anak muda lain yang gemar bersukan?Pencapaian menakjubkan itu turut memecahkan rekod Nur Amalina Che Bakri yang mendapat 17 1A pada 2004.



Bagaimanapun, bagi Azali Azlan, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Yan, Kedah, dia berpuasa, memakan buah kurma, minum madu dan susu sepanjang tempoh peperiksaan menjadi amalan utamanya.


Dia memperoleh 20 1A dan satu 2A mengatasi rekod Nur Amalina Che Bakri yang hanya memperoleh 17 1A. Menurut Azali, dia mengambil 21 mata pelajaran bukan untuk memecahkan rekod, sebaliknya melakukan untuk kepuasan diri sendiri.“Tujuan asal saya bukan untuk mengatasi mana-mana rekod, tapi saya buat untuk diri sendiri serta cikgu. Bagi saya, jika buat semata-mata untuk memecahkan rekod, ia tidak memberi apa-apa makna.“Ini sebagai hadiah kepada semua guru saya,” katanya ketika ditemui selepas pengumuman pelajar cemerlang SPM di Kementerian Pelajaran di sini, semalam.


Azali mendapat 20 1A bagi mata pelajaran:


1- Bahasa Melayu,


2- Bahasa Inggeris,


3- Bahasa Arab Tinggi,


4- Pendidikan Syariah Islamiah,


5- Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah,


6- Biologi,


7- Kimia,


8- Fizik,


9- Matematik Tambahan,


10- Sejarah,


11- Geografi,


12- Perdagangan,


13- Ekonomi Asas,


14- Matematik Moden,


15- Prinsip Akaun,


16- Sains Asas,


17- Pendidikan Seni,


18- Pendidikan Islam,


19- Tasawwur Islam dan


20- Kesusasteraan Melayu.


Dia mendapat 2A dalam Bahasa Inggeris untuk Sains dan Teknologi.


Azali berkata, ketika membuat keputusan mengambil 21 mata pelajaran, guru banyak memberi nasihat dengan menerangkan kebaikan dan keburukannya jika mengambil banyak mata pelajaran.“Cikgu tidak pernah cakap jangan (ambil 21 mata pelajaran), tapi cikgu menjelaskan kebaikan dan keburukannya. Ini kerana mereka bimbang saya tidak boleh menguasai semua mata pelajaran. “Namun, saya percaya dengan diri sendiri, Saya percaya pada Tuhan. Alhamdulillah, cikgu banyak membantu. Mereka tolong dapatkan buku teks yang diperlukan. Itu sebab saya katakan ini (kejayaan) bukan untuk diri sendiri tapi untuk guru dan ibu bapa,” katanya.Dia lebih banyak belajar sendiri dengan bantuan guru dan tidak menghadiri tuisyen di luar sekolah berikutan tinggal di asrama.


Anak ketiga dari lima beradik itu mendapat 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), selain aktif dalam kegiatan sekolah, malah pernah dinobatkan sebagai Tokoh Nilam Kebangsaan 2007.Anak pasangan guru, Azlan Othman, 51, dan Rozita Sanapi, 46, dari Tikam Batu, Kedah, itu berkata pendorong utama untuk belajar datang daripada kakak sulung yang ketika ini melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Cook Universiti, Ireland.


Ditanya mengenai resipi kejayaan dan cara belajar yang dilakukan hingga memperoleh keputusan cemerlang, dia berkata: “Saya belajar dengan sabar. Bagi saya dalam perjuangan mesti ada dugaan dan cabaran daripada Allah, jadi sebagai pelajar Islam adalah perlu bagi saya untuk sabar dengan dugaan kerana setiap kesusahan itu ada kesenangan.“Cuma ketika musim peperiksaan, pengetua menyarankan saya makan kurma, minum madu dan susu, malah sebagai persediaan menghadapi peperiksaan saya berpuasa dari hari pertama peperiksaan hingga hari terakhir.“Bagi saya, itu usaha terakhir yang boleh dilakukan selepas berusaha,” katanya yang bercita-cita menjadi profesor.


Azali juga mengakui pernah berputus asa, bagaimanapun menganggapnya sebagai satu dugaan yang perlu dihadapi sebelum mencapai kejayaan yang diingini.“Pernah juga rasa tak boleh menguasai (mata pelajaran). Itulah dugaan yang saya alami sebenarnya. Untuk pulihkan keyakinan saya jumpa kaunselor, selain berbincang dengan ayah dan keluarga.“Mereka banyak bagi kekuatan untuk saya. Biasanya ayah akan nasihatkan saya supaya melakukannya selagi ia bukan satu dosa. Kemudian, saya akan cuba bina keyakinan diri untuk meneruskan usaha,” katanya.

--- 




Read more:

 http://www.ahmad-sanusi-husain.com/2012/01/motivasi-pelajar-azali-azlan-pelajar.html#ixzz27CM2TCCz

see? saya teringin bangat jadi success cam gitu. insyaallah :D

encemmmm azali azlan tu *lempang seribukali*

okayh fokus. 2 weeks more.
cuakss

adios

ish, rasa nak nanges

assalamuaalaikum,

a story of james bulger




rasa cam nyah je pembunuh tu kan!?!?!!!!!!!!!!!!!

adios

September 09, 2012

ini tidak adil tidak adil la..la..

Assalamuaalaikum to not so perfect human being but have their own speciality and disability sekalian,

amacam panjang mukadimah? bagus.saja jewwwww

wokeh hari ni tak STUDY powns. duduk lepak goyang kaki. PMR bulan depan *kenyit mata menggoda*
eh, aku nak citer subjek yang paling aku suka tapi aku rasa down to ground bila nak menjawabnya. ala-ala sesak nafas mintak nyawa nak menjawapnya. tu belum kira aku nak buat maksiat jeling orang sebelah usha sikit jawapan walaupun hakikatnya meja jarak calon sejauh satu batu tapi lautan api sanggup ku renangi. hyyoo nana tarak macam ituhh. dia baek punya orang aaa. setakat tidur waktu exam tu jelah crime yang dia mampu buat. OKAY! *nada tegas Polis pangkat sarjan Koperal pangkat 100*

Nana hapdate belog ni kan, baik guna masa tu untuk study. tak gitu? Aku pasti itu soalan yang sedang bermain di kepala anda. siapakah anda tu? saudara semanusia saya. mana tahu beruk baca belog aku :P wah aku ni feywes ames dalam dunia haiwan jugak kan. *lame jokes* takpetakpe. ianya menghiburkan hati aku.

Ada dua subjek i love but at the same time, HATE . sayang tapi benci, benci tapi sayang. alahs macam subjek ni pakwe aku pulak kan. hikhikhik *gelak gedikgedik*
dua subject tu adalah MATH DAN BAHASA ARAB KOMUNIKASI.

YUP. aku bukan lah genius nak menjawab math yang ada pai-trigonometry-negatifpositif. setakat pai ayam tu aku sudilah makannya, ni pai math. yang bab circle. nak menangis menjawabnya lu tahuuuuu.
Bahasa arab. aku ada satu masalah iaitu untuk menghafal. mufradat yang terlalu banyaknya belum fi'il mafu'ulun bih, dajjajatun . sikit-sikit boleh la.

so the solution? i need someone to teach me. math ni kalau tahu buat, syiokkkkkkkkkkkk habes. lagi syiokkk dari makan pai ayam. tapi kalau dah stuck tu, mulalah menyengih depan calculator dengan harapan calculator to keluarkan jawapan. nan hado. sengih la 100 tahun belum tentutentu dalam masa 10 tahun dia jawab. kena ada guide. ada orang yang pimpin. same as bahasa arab . kalu aku tenung je buku rujukan bahasa arab, tenung sampai keluar laser bakar satu buku tu, belumnya aku dapat jawapan. so i need someone to help me, guide me, led me to the tunnel, the tunnel that will get me to 9A'S!!!!!!!!!!
since math and bak aku amat-amat lemah. yup trial dapat D :[ .so saya perlukan mua'alim untuk membantu. takdelah merangkak-rangkak without direction.ahah bunyi cam senang cinabeng je. Alhamdulillah aku cuba yang terbaik. wokeyh cayok.cayok nana. senyum sikit baru manessssss.

Auww nyah. tak pepasal hilang sribu ratus mufradat yang aku hapal. 
Ya Allah banyak kan aku melalut. tah pape je. tu yang banyak lupa.
Ya Allah bantulah hambamu ini.
Terangkanlah hatiku, jiwaku,akal fikiranku. mudah untukku menyusuri denai-denai hidup dengan cahaya mu Ya Allah.
siapa yang baca aminkan sekali. mudah-mudahan anda pun dapat jugak ;)


AMINKAN NI SEKALI :D

semoga kita didalam kalangan hamba-hamba yang berilmu tapi dalam masa yang sama seorang yang merendah diri. AMIN~~~~~


okay. gudnite for now. sweet dreams. mimpi aku dapat makan sambal petai udang. ngidam sangat dah ni.

sayonara.
adios.
bye.
selamat tinggal.

September 08, 2012

aku study kau study mereka study

assalamuaalaikum,

never be mine?
is okay :'[


poyo doh nana. feeling jiwang tacing kuch kuch hota hai.


byeeee :}

September 02, 2012

elehhhh, kekadang poyo je lebih tu

assalamuaalaikumwarahmatullahitaalawabarakatuh,

hah saya nurul ai'na mengisytiharkan ini adalah post dia yang terakhir sebelum PMR, jadi lepas ni takde lah dengar dia membebel,mengutuk,merengek,menyanyi,menari,melawak eh lawak ke der?

ahah gimik je lebih. kang minggu depan bukak meraban lagi dalam ni.

Nana tadi nangess, gedizzkkzkzkzk habis. lepas tu kan dekat facebook, eh Malu ler.

Ya Allah aku tengok fb ni makin lama makin pelik u knoz. macam medan kutuk mengutuk, fuh lajuuuu desup .

hmm, ngantuk mata. besok balik. mengadap muka-muka tu. rileksssssssssssssssssssssssssss

nak sangat jaga hati orang, hati sendiri tak terjaga.

adios