March 30, 2013

Khairul fahmi che mat in real life sangat cun dan sama tinggi dengan aku.hahaha kuajaknya aku.

Assalamuaalaikum

Eh, maaf lah blog bersawang. Bukannya ada pembaca setia punkan. Balik-balik aku yang baca sensorang. Haha sedih.

I just get back from seremban and guess what? Baca tajuk yang over tu pun dah tau aku jumpa khairul fahmi. Eleh bajets gilerw.

Kisahnya cenggini...
Aku ikut ayah and adik aku ke seremban atas sebab?
KELANTAN VS ATM

My dad and bro are the biggest fan. Gila biggest becoz every game kelantan lawan sape sape , they will go.
But sometime tak pegi. Tengok pada keadaan kalau waktu cuti ke, they'll go
Aku ngada ikut. Act, nak pegi u kakak aku belajar but last minute cancel so better go with my papa and bro right?

Arrive at klana resorts, we check in and after check in, nak masuk bilik we walk next to a hall.
Ada sign tertulis 'Kelantan Football Team'
Dalam tu ada makanan and waiter bla,bla,bla
Apalagi eksaited mak nokss

After we put our stuff in the hotel room, we went out to look for food. *super hungryyyy*

Balik dari makan, lalu hall tu tetibe we saw, TRW tengah makan. Lagi asdfghjkl lah kan.

Kitorang masuk bilik and grab our stuff pastu keluar tunggu kat lobi

After few minutes, tetiba ayah aku nampak coach dia, boyan hondak (aku eja berdasarkan cara aku sebut nama dia wawawa)
Lol, mesti satu team nak keluar. Waktu dalam pukul 6.10 camtu. Dorang pegi stadium awal untuk prepare and everything.
Pastu keluar dari lif, satu grup pemain bola trw. Me and my brother are speechless
Yelahkan tengok dalam poster, dari jauh jew kan. Depan mata,haruslah ternganga macam gorila mampak pisang kan.

Adik aku suruh tangkap gambar but as a girl n a muslimah , MALU LAH ITTEWWW . TAKMOLAH DAHLA SATU GRUP JALAN RAMAI-RAMAI KOT. AKU SORANG GIRL TANGKAP..
grup pemain tu pandang kitorang. I mean, hahaha dorang mesti pelik tgk kitorang ternganga. Jakun kot.
Pastu dorang naik bas. Terlepas.
Tapi adik aku tanya "mana khairul fahmi?" Lol soalan cepumas
Tiba-tiba someone keluar dari lif, an angel, a hero,a greek god. Okay melampaulah tu.
Dia keluar dari lif holding a laptop bag and beg pink adidas. I mean that's so .. Erm watevs lahkan.
Adik aku paksa 'kak na pegilah. Dia sorang je'
Aku still ternganga . Last last dia pegi depan lobi. Tiba-tiba ada fans datang tangkap gambar. Aku pun tetibe semangat membara tarik tangan adik aku approach dia.

Aku tanya 'boleh tangkap gambar sekali?'

Dengan sopan,lemah lembut,ayu, "boleh"

Hahaahhaahhaah aku sengih like kerang busuk masam.
Bahgia kot. Pastu aku cakap "terima kasih"
"Sama-sama" and then he walk away.

Aku dekat situ macam gorila terlebih makan pisang. Sengih je.

Okay tu je . Oh ya, aku dah nak sama tinggi ngan Dia. Aku tinggi kening dia. Haha tu yang aku nak bajet sesangat tu. Statement poyo. Maaflah siapa yang tak suka tu.

Okay besok nak balik asrama. Ba-ha-gia-nya-

Akhir kata , doakan jodoh aku dengan khairul fahmi bertaut. Haha mati kena kejar dengan Leuniey karang.

Adios

P/s: pray for my syarahan :/

March 28, 2013

syarahan?

assalamuaalaikum muslimin-muslimat dikasihi allah sekalian,

Penerangan Peraturan syarahan  agama spontan MTQSS 2012
Peraturan :
1 )
1.       Masa 7 minit
2.       2 minit ( persediaan isi setelah cabut tajuk di atas meja ketua hakim )
3.       5 minit bersyarah
1.       5 minit dibahagikan seperti berikut
2.       Mukadimah syarahan ( 1 minit )
3.       Kemukakan 3 isi ( 3 minit )
4.       Penutup syarahan ( 1 minit )

2 )   Mukaddimah
1.       Membina teks syarahan spontan yang baik :
2.       Mukadimah : mesti di mulai dengan Bismilahirahnirahim ,selawat ,doa dan salam
3.       Memperkenalkan ucap pada pengacara , hakim, hadirin dan hadirat
4.       Beritahu tajuk yang dapat

2 )    Isi syarahan

1.       Mesti utama 3 isi dan setiap isi di olah seperti berikut
2.       Mesti ada isi – 1 markah
3.       Huraian isi – 1 markah
4.       Contoh pada isi – 1 markah
5.       Isi dikaitkan dengan isu semasa – 1markah
6.       Peneguhan isi dengan tajuk – 1 markah
7.       Setiap isi ada dalil AL Quran / As sunnah ( setiap dalil – 1 markah )
8.       Markah bonus akan diberi – 2 markah jika peserta dapat utarakan syarahan dengan nas yang fasih dan dilafazkan dalam ayat al quran atau hadis
9.       Peserta yang hanya membaca terjemahan ayat / hadis akan ditandakan ada kelemahan / tidak diberi bonus

2 )    Gaya Persembahan
1.       Bentuk syarahan  bukannya pidato, bahas ,bercerita, membaca berita dll
2.       Nada ada tegas,lembut dalam gaya yang terkawal dan ist
Pesanan

1.       Latih peserta hafal dalil dalil ringkas dari al quran / hadis
2.       Ada watak istimewa / luarbiasa dalam bercakap
3.       Cari isu terkini sekitar tahun 2011 dan terkini  di media massa
4.       Tajuk yang dibekalkan ke sekolah ( 5 tajuk ) hanya sebagai garis panduan untuk latih pelajar kea rah persediaan syarahan spontan

yeay me. bahagianya dalam hati kena buat syarahan , seperti sekolah ana yang punya.

okay im suffered inside. wish me luck. iringiku dengan doamu sayang.
okay gelis giler

adios

March 27, 2013

Easy peasy peanut squezzy -Peanut brittle recipe yoo

Assalamuaalaikum to all ma fellasss

I was thinking, maybe i should make APPLE COBBLER. YA ALLAH YUMMYLICIOUS IN THE MIDDLE OF THE NIGHT THINKING ABOUT IT MAKE ME *faint*
Tapi hakikatnya susu takde. Diam diam dah ah nana.
Okaylah over noks
What is peanut brittle?
Don't ask me. I made it. But dont know what's the reason behind it.

Peanut brittle is like a candy gittueww.
Manis gila nak mampos kencing manis obesiti semua lah wa cakap lu.
Tapi dah sedap can't help it.

The recipe i got it from youtube. Indian chef. Don't remember lah. Credits to her

All you need is

1 cup of Salted peanut/regular peanut/whatever kind of nuts sukahati pakhang la
1 cup of Granulated sugar (depends on the amount of the nuts)
One pinch of butter (gris loyang)

Steps:

Melt the sugar in a non stick pan. Melt it until it turn yellowish brown gittuewww
Throw in the nuts. Mix it well.
Pour into the grease pan quickly.
Let it cool for a moment.
When it half-cool half-hot, cut it into any shape you want. (Actually there's no shape. Thats why we call it peanut brittle)

Wallah done.

Okay mari kita rosakkan gigi together-gether shall we?

Adios baby







March 23, 2013

Aku dan hoki

Assalamuaalaikum to yall

So here im laying down on my bed, while typing on my ipad on a rainy day wondering how many food i've eaten today.

Okay minggu yang amat hectic . I mean bulan.
Mula mula ujian intervensi 1 . While im sitting for the examination, diselangseli with latihan hoki. Dayyum memang dasat ah kan.
Latihan gila-gila tapi kalah jugak . Poor me.
Tapi takpe im a newbie. Practise make perfect right?

Hoki is a unique game. Im in love with it. My job as a keeper. Kalau bola lepas masuk gol, first thing they'll ask is "where's the keeper?"

Ada sorang boy tanya "are you the keeper? How come ah boleh bolos 5 bola?"

See, im just ah, afraid the ball will..
I have no balls, cause imma girl. Thats why.

Aku nangis cam hape je after the game. Tensen jugak tau. Tapi ianya memberi aku semangat. Yang paling banyak support ialah one of my new member, teh. She keep making me practise my skills all the time before the game.
Tapi the sad news, lose jugak.
Takpe Allah tak nak bagi awal-awal sesebuah kemenangan tu. Dia nak tengok how many efforts we put onto something, that's the most important thing.
Polish every skills, and then slowly He will help us.

After hoki game, i get the test results. First result yang aku dapat ialah add math.
Well G is a nice letter kan.
Agghh aku hampir nangis sebab terharu dapat jawap add math. I expect at least under 20 marks dia. Huhuhuhu alhamdulillah aala kulli hal.

And then balik je cuti jumaat tu aku terus check dekat SAPS . I was shock.
Geeee dapat terlebih target pulak. But my percentage is C which make me kinda sad. I want to improve it waktu peperiksaan penggal pertama. At least B.

After cuti i got syarahan peringkat zon. First time wokkkkklk.
Before this lawan dalam sekolah je. Now, gulp. Battlingg with other schools make me nervous .
Haiz should i move on or pull myself out of this?
Tapi bila lagi nak dapatpeluang keemasan like this?

Aku suka putus asa before sesuatu benda tu bermula lagi :(

Patutlah shahz jaszle clash ngan aku.
Okay tu takde kaitan pun.

Dahlah i want to cry alone in my room while listening to bruno mars
Ya allah cair pak hang dengar lagu When i was your man.
Aizzzzzzzzz too young to dumb to realize.

Adios

P/s: i love add math even though she/he doesnt love me back

March 17, 2013

pembuat bom paling feymes di Asia

Assalamuaalaikum,

Giler lama tak hapdate.
Muahh kiss sikit.
Aku telah berjaya menyengkang mata membina bom telur yang insyallah kalau jatuh retak sikit je.
Kalau pecah habis, kita buat telur dadar.
Lawak hambar.

Haiss aku risau lahh bom tu tak lepas ke, hape ke, bapak hodoh ya allah kalau aku bina bangunan tak sampai berapa minit brooomm.

Memang dahsyat tahap kehodohan dia. Aku pun tak sanggup tengok.

Kbye

March 01, 2013

My love story

Assalamuaalaikum to yallsssssss

Amcam kehidupan di form four? Not what i had imagine before this.
I thought it was super easyyyy and chillax before espiyem.
Seriyesly, what was i thinking?
I should stay home, cooking, cleaning,bang my head on the wall many times, take a gun out and shoot myself.
But i don't wanna die yet.
I was born to be a khalifah and i know that's my job and my responsibilty to spread islam throughout the world. But can i purified myself? My amal is not that perfect.
My heart always like 'bolak-balik' and pum,thump,thump
Tak sekata.
I'm afraid bila suddenly aku berubah. U kno watzz?
at first her body was covered from head to toe, but after a few years, the hijab dissapear?

The main point is our iman. Wether it's strong enough to face all the consequences .


Dahlah sebenarnya stresss kena marah dengan pn.Tan becoz of add math.
Dia kata aku pemalas. Orang yang pandai add math adalah orang yang rajin. Aku rajin whatzzzz? Okay tak. Pemalas tahap gaban sebenarnya.
Ya allah permudahkanlah aku dalam ujian intervensi nanti......

Adios