August 18, 2013

cinta sejati

assalamuaalaikum to muslimin muslimat sekaliaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Pesanan Saidina Ali

"لا خير في عبادة لا فقه فيها، ولا في قراءة لا تدبر فيها، وإياك أن تصير مشغوفاً بعدد الختمات على نفسك، فلأنْ تُرَدِّدَ آية واحدة ليلة خيرٌ لك من ختمتين".

Maksudnya: Tiada kebaikan dalam ibadah yang dilakukan tanpa sebarang kefahaman, begitulah juga tiada kebaikan dalam bacaan al-Quran yang dibaca tanpa sebarang penghayatan. Hendaklah kamu menjauhkan diri daripada menyukai berapa banyaknya bilangan kamu mengkhatamkan (menghabiskan) al-Qur'an, ketahuilah bahawa jika kamu dalam satu malam hanya mengulang-ulang satu ayat al-Qur'an (dengan penghayatan) adalah lebih baik daripada kamu mengkhatamkan al-Qur'an dua kali (tanpa penghayatan).

 alhamdulillah aku berjaya khatam alquran pada ramadhan lalu. thanks my bestie haira azura for keeping up with me, listening to my recitation yang gagagagagap sikit tu. thanks. what im trying to say, ini bukan khatam ramadhan tapi khatam first time dalam hidup :) alhamdulillah mungkin ada yang dah khatam pada darjah 6, darjah 4 , ting.1 . biarlah aku lambat sedikit asal khatam. biar merangkak-rangkak asal kita tahu penghayatan alquran itu sendiri. ada yang gelakkan kata form 4 baru nak khatam? takpe daripada ada yang gigi tinggal dua perlahan-lahan nak belajar iqra'. masih tidak terlambat untuk pelajari alquran

adios

p/s:nak balik asrama weyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy