November 15, 2015

STARING AT THE CEILING

Assalamuaalaikum,

before this, i dont have any mood to write or to post anything but today i got a load of work to do , instead, im here typing .
We are moving but not that far , just next to my old neighborhood jaaaa

I need to clear out my closet pastu dah boleh angkut baju-baju and buku semua. Tapi entah. I don't have mood actually. Happy alhamdulillah dapat berpindah ke rumah yang lebih baik kondisinya ( toilet is in my room!! but still need to share with my sis ofcos) but you  know,i literally live my whole life here, so it is hard to let go the memories i create inside this so called home sweet home. Good or bad, it is the one that created who am i now. Ha ha. This house is the witness of all the drama has been going on inside. But letting go is also a good sign for us to start a new page , right?
T-T
Reflecting back, nak menitis air mata. So much happened in 18 years of my life. You never know what life will do to you (lewlsss bunyi cam kejam khen kahkah)

Aku ni jenis yang suka terkenangkan masa dulu. i love divulging my time reminiscing the old time (a.k.a suka termenung and lupa nak buat kerja yang patut buat that time, yappppp im a PROcrastinator gedditttt :P )
It is a habit of mine. sengih sorang-sorang ingat kenangan manis. Pastu terkemut bibir sambil tumbuk angin bila terflash back kenangan pahitss . Disebalik manis tu terselit pahitnya. Coklat yang manis tu pun asal dari buah koko yang pahit rasanya. Kalau hidup manis je, peh takdelah variety rasa kot. Bosan pliss. Biarlah ada masin masam pahitnya. Baru kau reti menghargai setiap manis yang kau rasa. Paham tak? cis aku cuba jadi more philosophical ni. support ciked ahaha

And sekarang aku telah melangkah ke alam yang lebih mencabar. ALAM UNIVERSITI. tak mencabar kau kata? Weh kalau boleh dibilang berapa kali aku nanges mengenangkan carry mark dan serabutnya otak aku cuba memahami benda yang dulunya memang kelemahan aku and i have to face it for 2 semester. Mau banjir Usim tu dengan air mata drama aku. ya aku memang drama queen sikit. benda kecik je tapi menangis macam hilang laki.

Tapi tulah aku kena belajar terima dan tenang. Terima dan tenang. Bukan semua akan jadi ikut apa yang kita ingini. Jadi aku kena sabar sabar sabar sabar sabar. SABAAAAAARRRRIAHH.
hahah. 

Tu belum permainan hormon gedik aku. Setough-tough dan besar aku pun, masih ada perasaan nak suka and minat gituww eheks eheks. Tapi aku kena sedar perjalanan aku jauhhhhhh lagi. Seriyes talk. Kadang aku tepuk pipi sendiri kuat-kuat . Yelah terlampau mudah hanyut dengan angan-angan . Giler kau. Hidup di  zaman ni bukan senang. Kalau aku nak hidup ala-ala Samarinda tv3 tu, matilah nakkkk. Mau tua ganyut baru dapat ferrari sebijik, itupun dah tak larat nak drive dah ahahha.

Lullss aku kena sedar hidup di dunia ni untuk akhirat . Kalau aim nak kumpul duit sampai tua, kepuasan nak duit tu takkan habis. Yelah nombor ni infinite. Selagi boleh nak naikkan angka tu.
So live moderately and still, live it to the fullest and put all your effort to please the Almighty :)




aku ingat nak delete semua post lama and starts fresh. But it is the past that what makes me now. I shouldnt erase it but take it as a lesson for my future self.

macam best je. boleh tak aku nak try ahaha
adios!

November 04, 2015

dududuy


"I’m writing my life story in my head, and performing the movie as we speak. However, I often have to remind myself that the movie isn’t always exactly the same as the book."

September 26, 2015

Final?

Assalamuaalaikummmmm

uu getar getar jari bak ang nak menulis yelah berzaman tak tulis. kalau zaman sekolah boleh citer aaa setiap minggu wajib buat karangan so skill menulis tu okay laaa, but sekarang ni dekat tamhidi ni mengira doplohempat jam, menghafal bla bla tak sempat nak berpuitis bagai. lagipun pernah ke aku berpuitiss dkt blog nihahha

so lagi dua minggu nak final andd... apahal la aku pasrah sangat ni hoho. Subjek tough belakaaaa. Ya Allahhhhh aku nak berhenti boleh sambung amik kulinari ke . At least aku boleh makan assignment aku (apakah?)

Yang berita baiknya elaun dah masuk, alhamdulilahhh. berjimba sekejap aku dapat duit ni hahahah. beli tudung la makanan macam2 weh. Ya Allah aku ni ala ala tong dram berjalan dah. Kalau kau nampak tong dram berjalan tu, aku lah tu =-=

dah la pendek je entri. memang niat aku begituuuu~~

adios

July 05, 2015

assalamuaalaikum :)

If something is destined for you, never in a million years will it be for somebody else.
“If something is meant to go elsewhere, it will never come your way, but it’s it’s yours by destiny, from it you cannot flee.” Umar ibn khattab
(Source: m-online, via in-allah-we-believe)

kuatkan aku ,tumbuhkanlah rasa cinta dan suka pada subjek yang sedang aku pelajari ini dan moga aku istiqamah dalam mencintainya...


INSECURE
NOT STRONG ENOUGH
GOD GIVE ME STRENGTH
TO OVERCOME THIS PHASE
BECAUSE RIGHT NOW
I JUST WANT TO LAY DOWN
AND CRUMPLE.

ALLAH, MY TENACITY IS THROUGH MY STRENGTH
GIVE ME STRENGTH
STRENGTH
STRENGTH

adios

May 23, 2015

Whatever happens

assalamuaalaikum


May 18, 2015

Special post

*POST SEPARA GEDIK NI AKAN DIDELETE BILA AKU DAH KEMBALI WARAS.

assalamuaalaikum kawan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

okaylah banyak citer yang aku nak tulis dekat blog ni tapi aku ni pemalas tahap kerbau yag berkubang dalam bendang (pernah tengok tak??? alaa badak pemalas lepak lepak dalam lumpur tu. plis fahammmm).... so aku simpanlah citer tu sampai basi k. hahahahaha. yelah ada post yang halfway done but i was sooo lazy so i just let it rot inside the archive.

Baiklah cerita simple je. Yang aku nak citer ialahhhh crush kpop aku yg baru ahhahhahahaha T-T
kenapalah sadisss sangat aku nih. kenapa aku bolehhhhhh terperangkap dalam perangkap kpop padahal aku yang selalu bash kpop kenapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa wae wae

okay stop complaining, Que Sera Sera. i cannot turn back the time so aku berdoaaaa aku punya obsesi terhadap kpop akan berkurangan bila aku dah start sambung belajar.
in the mean time ,let's enjoy this dirty pleasure of mine, shall we ? ( kenapa aku rasa ayat ni lain semacam haha o_0)

Okaylah aku tengok fluttering india ,variety show baru dekat korea. Aku malas nak cerita variety show tu pasal apa sebab aku kan badak berkubang. HAHA! K.

So the initial reason for me to watch the show is because of EXO'S SUHO. BUT THENNNNNNN DATANG PULAK JONGHYUN CNBLUEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.tak pernah lah aku kenal mamat ni

where did you hide all this time OPPPAAAAAAAAAA!!!

OPPPAHHHH

pastu waktu aku tengok citer ni aku pun tenung lama mamat ni, selain daripada sebab dia hensem ha ha, adalah perasaan deja vu. yap.
macam ku pernah lihat wajah ni tapi dimana ya...

then it snap me back!
yee mamat yang berlakon warm bodies tu



Okay takdelah sebijik sebijon muka sama, tapi u knowwwww the resemblance game is so strong k.
alaa kalau hang rajin tengok citer mamat Nicholas hoult nih, kau akan rasa eh, samalah duh.


haha lantaklah kau tak nampak sama ke apa. mata aku kata sama. takkan nak gaduh dengan mata sendiri kot haha k hambar sikit tapi aku redho.


tapi ada satu benda yang sangat aku passsstiiii persamaaan antara dua

DORANG TAKKAN DAPAT JUMPA AKU
EH AKU TAK DAPAT JUMPA DORANG

Yelah sorang tinggal dekat barat, sorang lagi timur.
aku tersesat di malaysiaaaaaaa
Gimana cinta kami bisa bertemu ddddddddddddddduuuuuuuhhhhhhhhhhhh




Sebab apa aku kata ni special post? sebab semata-mata aku nak mention muka dorang nak sama, aku rajin bukak blogger nih. wahahahha rajin ni harap dapat dikekalkan k.




okaylah nanti ingatkan aku sebelum aku kawin delete ya pos separa gedik aku ni.

adios

May 08, 2015

Hai usim

Assalamuaalaikum dear reader(s) sekalian

okay benda yang paling aku tunggu daripada awal bulan 2 lagi dah aku dapat keputusannya. Jeng jeng jeng. Hehe upu dah keluar :D

Okaylah kalau dibaca post post aku sebelum ni macam takde halatuju kan hahahahahha

Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku nak tuju

Kalau aku bukak fb halatuju lepas SPM (lol nama pun halatuju. sesuailah untuk aku yang melelong tak tentu arah ni haahahha)

Banyak lah yang cakap

"saya nak amik medic, sebab saya nak jadi gynaecologist bla bla (entah betul ke eja tu ahha)"

"saya nak amik kejuruteraan kimia tapi bidang tu ada kerja ke lepas habis belajar :/"

*post result spm besar-besar dekat grup* "APA HALATUJU SAYA KAKKKKK"

okay yang atas ni aku rasa nak hempuk hempuk pala kuat kuat hahah. dahlah tak blur ic bagai. last last aku pi rembat ic dia , bukak saps (sistem check markah ppt, pat waktu sekolah hahaha)

Banyak aku gigit jari runsing tau. Aku memang targetlah tak nak ada apa-apa yang berkaitan dengan sains du du du apa pun lah yang segala waktu dengannya.
Aku timbal balik.
\


Tapi dah lama lama aku dengan konpidennya nak UNDANG-UNDANG BEBB. TAK TAHU APA YANG MENGINSPIRASIKAN AKU. MAYBE KOT HITAM YANG SELALU DIPAKAI LAWYER OR RAMBUT KERINTING-KERINTING HAKIM PAKAI TU ?? HAHAH:p
DESPERATE DUK SEARCH SANA SINI. RASA KONPIDEN MEMANG DILAHIRKAN UNTUK JADI PEGUAM. DUK PRAKTIS DEPAN CERMIN TANDAS DEBAT ORANG PAKAI HUJAH. GIGIH TENGOK LAW AND ORDER : SVU. GILER GILER MEMANG HATI TU DAH TERPAUT DEKAT LAW. CINTA MATI LAH SENANG CITER.PASTU TENGOK RESULT YEEHHAAAAA. UNDANG2 MEMANG JADI POJAAAN HATIKU BEBBBBB/ YELAH SEJARAH A+ KENALAH UNDANG UNDANG KAN *statement bajet sikit harap maap* LEPASTU ORANG TANYA NAK SAMBUNG APA , KONFIDEN JAWAB "SAYA NAK UNDANG2 SYARIAH KALAU BOLEH" *hidung kembangkempis*

LEPASTU PI PMG GIGIH TANYA ABG UIA KACAK  ABANG UNDANG-UNDANG BEST TAK BLAK BLAK BLAK PADAHAL ABANG TU AMIK SAINS KEMANUSIAAN AHHAHAHA

DAN PENANTIAN ITU SUATU TERSIKSA TERJAWAB SEMALAM
WEH GIGIL PELUH GAYA MACAM NAK AKAD NIKAH PEH RASANYA GITUUU

DANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN




*sorry for a long post with capslock on. it was shocking act.
















terkelu sekejap sebenarnya. Terkedu bebss terkedu ibarat suami kau sebenarnya sotong!!! haha comparison yang tak sesuai lol

Baiklah mari aku bukak hikayat.
 okay lah kisahnya aku sms je dulu memandangkan upu crash. yelah beratus-ratus ribu lepasan SPM di malaysia serentak bukak mana tak gila website tu hahhaha

so sms aku dapat usim!! haha aku terus call ayah aku. Then ayah aku cakap alhamdulillah, course apa na?

Aku pun" eh course apa, eksaited macam beruk dapat strawberris course apa pun kau tak tahu kan"

Aku pun gigih laaa search kod yang dia bagi tu Q0800 tu haaaaa. tinggi harapan tu syariah n undang2.
ENTER!


DAN

AKU

TERKEDU

IBARAT

BERUK

YANG

MAKAN

STRAWBERRI

TAPI

STRAWBERRI

TU MASAM HAHAHAH



Sekali tamhidi sains n teknologi daaaa

Tamhidi= asasi

tamhidi sains n techno (ceh nama gempak)= asasi sains biasa = matriks modul 1 ( yang aku cuba elak in case tak dapat upu hahha)

Aku tak kata pengisian sama cuma dari segi subjek samalah, cuma tamhidi ada LUGHAH ARABBBB DENGAN AL QURAN WAL HADITH YA SHABABBB :B

Wakakaka aku pun terkedu membisu seribu bahasa tiada daya tiada ucapan mampu dilafazkan hanya mampu merenung siling .

Apakah?

Benda yang paling aku nak lari tulah yang aku dapat. Benda yang paling aku kata dekat semua orang "tTaubat aku tak nak ambik sains"
benda yang paling aku nak tulah yang paling jauh daripada gapaian aku, benda yang aku nak lari jauh tu yang berjaya tangkap aku.

Aku pun wassap lah grup kata aku dapat usim bla, bla. certain kawan kawan aku ada yg tak dapat. hmmm aku pun terdetik dalam hati , "bersyukurlah nana"

Tapi depa mesti ada rezeki pada jalan yang lain.  Allah Maha Adil. walaubagaimanapun, aku tahu ramai sedih tak dapat and aku dekat sini boleh pulak tak bersyukur. rasa nak bagi lempangan lima dass je dekat diri sendiri.

Dan lama-lama aku renung balik ayat dalam surah al-baqarah

وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)


:')

Entahlah. Sekarang ni aku berserah pada Allah. Aku doaaaaa sangat-sangat walau apapun yang Allah bentangkan di hadapan aku lepas ni, aku tempuhi dengan hati yang kental. Mungkin aku tak dapat apa yang aku nak, aku dapat yang terbaik untuk aku :D

Dan persoalan bermain di hati ,kuat bergendang di minda aku " awat hang tak amik matriks jaaa?"

Jawapannya, aku nak mudahkan ayah aku. dari KL-Johor agak jauh. Better Nilai kan. Nilai tu pun aku dah macam hapal tempat makan jalan, bangunan tamhidi pun dah pernah lepak bajet student dekat situ dah. Kira macam aura USIM tu dah lekat dekat aku hahahah. Lagi satu kakak aku ada dekat situ. lol lagi senang *adik manja katakooo*

Tapi hati aku still degil. "weh kalau kau amik sains gigih macam mike tyson sekali pun, U sebelah rumah sekali pun, tapi degree yang kau nak takde dalam list macam manaaaa ha gedik??"

Jawapannya "takpe interest can be develop. Maybe aku dah start belajar nanti aku boleh perlahan-lahan belajar minat aku kearah mana. Lagi satu USIM, aku boleh je nak mohon degree luar alam takde kaitan dengan asasi hahah, such as Al-quran sunnah (weh aku tipu aku tak tahu sebenarnya hhahahah berharap bolehlah). Ataupun tiba2 aku tersesat masuk medic ke dentistry ke hahaha nganga mulut aku weh"


Buka matamu nana. Dunia kau luas terbentang. Banyak pilihan dan laluan serta dugaan yang hanya keimanan dan ketaqwaan mampu pimpin

 Jadi adakah aku dah putuskan harapan aku nak jadi lawyer? ya mungkin. perlahan-lahan aku cuba terima hakikat tak semua benda yang aku nak, akan terus dapat dalam genggaman. Banyak ibrah yang boleh aku ambik dari kisah hidup aku yang dulu . lol nak tulis malas apa yang dah jadi tapi Kuasa Allah tu hebatttttt. Benda yang tak disangka tu yang kau dapat, and benda tu kau akan cherish sangat-sangat. whaha
Macam contoh sekolah. Aku dah listkan dah, sekolah sekitar rumah aku (DIY n Raja Ali), sekolah kiblah takkan aku jejak!! tapi nak tahu apa pengakhirannya. Ketiga-tiga sekolah tu aku pernah jadi pelajar. Ya. Aku punyalah konfiden taknak waktu darjah 6 tapi tu yang aku dapat.
Bila aku dah besar ni, wowwww aku terkezut banget deh.

Banyakkkkkkkkk betul benda yang terjadi tak disangka-sangka.

Allah Maha mengetahui segalanyaa :DDD


okaylah wahai pembaca (kalau ada), doalah moga aku dipermudahkan segala urusan dalam mengejar kejayaan aku ;). La~ la~ la~

WELCOME TO USIM NANAAAA GENDUTTTTTT

EXO pun kata good dekat kau. kihihihihih

adios

May 03, 2015

my shahadah is my anthem - Dash Johari

Assalamuaalaikum world~~

uuuu lama jugak menyepi. k takdelah lama sangat pun cuma iollss bizi menghabiskan buku yang dibeli dekat PBAKL haritu.

Banyak gaklah buku yang aku beli. Ada yang best ada yang so-so je tapi kebanyakkannya okay je. Hahaaha nasib baik lah aku dah bajet buku apa nak beli haih kalau tak beli buku merepek je macam tahun lepas =_="

Tapi satu buku yang berjaya left a deep a impression in my heart,

Everybody has a past. Everybody lives a present. And everybody deserves a future".

‘Hi, I’m Dania Dashrin. Call me Dash. I lived in (isi tempat kosong dengan nama tempat yang last ayah kena stationed) prior. I love music, and having a good time’.

Nur Dania ‘Dash’ Dashrin; a third-culture kid caught in a limbo between home-country Malaysia and the world she knew. Sent back to Malaysia for her Upper Form Secondary education from Delhi, hell broke loose as she was adjusting with the life and expectation living in a boarding school, especially not being made easy by those who would never understand. The clashes of beliefes,culture, principals, definitions of identity and a struggle to prove that she was her own person, was a long battle.

And she learnt; that everybody sure do have a past, but currently giving their all to live the present, and sure as rain deserves a future.
 
 If you feel ignorant and stupid, then find a way to learn. Don't curse those who are calling you ignorant and stupid. Find ways to prove them wrong. That, is satisfaction. Much more satisfying than cursing them all the way to hell and back.-  Aleksandr

Okaylah pada mulanya aku tak berapa anticipate sangat bila dengar hlovate keluarkan novel ni. Hahaha 2013 dia keluar, aku je yang tertinggal keretapi baru nak beli tahun 2015. Aku ingat lagi mula-mula nak beli tapi risau takut tak best but waitttt this is hlovate. Her writing is powerful n can catch anyone's heart.

Pastu dalam 2014 mulalah misi nak pinjam novel orang. Tapi ofkoz payah nak pinjam sebab novel ni kebanyakannya everyone favs and no way nak bagi pinjam cenggitu je kan. So aku simpan jelah harapan aku sampai lah pesta buku aku haritu!! yeayyy finally i can put my finger on the all-time praised book.

Aku baca separuh separuh. Then, i finished it one night.

After finishing it, i was breathless. 

Setiap kisah yang dikupas mengenai kehidupan Dash dan orang yang disekelilingnya buat aku rasa macam nak menitiskan air mata.
Kisah dia rasa macam sangat dekat dengan aku.


No, im not a nomad pindah sana-sini. 
No, im not a rebellious like her.
No, i cannot play viollion or trombon or basketball or apa-apa yang berkaitan dalam citer tu (aku main basketball is a rare imagination k)
No, aku tak pernah pergi party ke apa (parti harijadi pernah lah kot hahaha)

But , i do have my phase.
Transition phase.
Where i learned
i changed
i fell
and i got up
and fell again

but no matter what, i keep on learning.

Aku ada fasa perubahan macam Dash tu.  Setiap manusia ada fasa perubahannya tak kira besar atau kecik.
Sebab kita kena sentiasa untuk cuba jadi baik dari sebelumnya. Kira berubah lah tu kann hik hok.

Holy Prophet (saw) is saying one hadith. “In a believer’s life, today
must be better than yesterday, and tomorrow has to be better than today.”
 Walaupun jalan cerita dia style sama je macam novel dia yang sebelum ni aku baca (5tahun 5bulan, Aa+Bb , Tunas) but still dia mampu buat aku terbuai dengan gaya penulisan dia releks and santai. Isinya berat but kalau ditulis ngan gaya penulisan yang bersahaja, kau rasa biasa jeeee and lebih mudah paham.

And i have a huge crush on Lee. Woih cair dengan mamat tu walaupun ada part dekat pertengahan novel tu dia tak boleh terima perubahan Dash . Part tu aku rasa nak bag left hook je dekat diaaaaa.

But roses and small but sweet word can really capture my heart easily. Yelah Lee ni macam tak banyak cakap sangat tapi sekali dia cakap sangatlah meaningful and aku rasa macam nak baling je novel ni becoz of the feeeellllll  XD

But, dalam ni novel ni Lee ni sekadar cabang story je. Yang difokus dalam penulisan ni adalah perubahan Dash dan penerimaan orang sekeliling. Macam mana dia dari emo-gothic-punk berubah ke alim-sopan-menutup aurat camtu.

Third culture kids. First time jugak aku dengar perkataan tu. Part yang paling aku geram ialah waktu awal2 novel dia baru je nak pesan dekat mak sedara dia tolong belikan tudung but dia tarik balik keinginan dia disebabkan mulut orang-orang sekeliling. Words can really kill,


And aku suka kawan dia, Aleksandr. Ayat-ayat dia best wooh. Lagi-lagi part dia tanya Dash awat muslim kena pakai tudung semua. Aku yang baca pun jadi sentap. Kalau hangpa nak tau dia tanya apa dekat Dash pi beli novel tu . Aku malas nak taip. Maaappp yaa hahahah

Okay banyak lagi aku nak tulis pasal Novel Anthem ni but i don't want to spill the excitement. kehkehkeh. Pegi beli dkat pesta buku . ada diskaun huhhh

Nak tulis panjang lagi tapi aku dah lapar. Kang aku pengsan, sedih peminat-peminat aku . okay lawak hambar di pagi hari haha. terimalah aku seadanya :P

adios

April 19, 2015

IM A ROSE

Assalamuaalaikum

My love is like a red rose
It may be beautiful now
But my sharp thorns will hurt you
My love is like a red rose
Yes, I may be fragrant
But the closer you get, the more I’ll hurt you
Don’t look at me with that light glance
Don’t speak of love easily
If you want my heart, you need to take my pain too
Because you will be pricked by my thorns someday
Don’t trust me too much
You don’t know me that well yet
So just run away run away
I said ooh ooh ooh
Don’t love me
You don’t know me that well yet
I said run away just run away
Don’t come to me
My love is like a red rose
It may be beautiful now
But my sharp thorns will hurt you
My love is like a red rose
Yes, I may be fragrant
But the closer you get, the more I’ll hurt you
Seeing your confidence makes me feel so bad for you
Your confident footsteps toward me looks so pitiful today
Emotions? That’s an extravagance to me
Love? That’s Obsession’s best friend
So run away just run away
Cuz you and I must come to an end
Every rose has its thorn
Every rose has its thorn
Every rose has its thorn


LEE HI- ROSE


Nadhirah bt Abu Bakar. Bukanlah gadis biasa-biasa yang kau temui di luar sana. Dia menyimpan berjuta rahsia gelap yang membunuh jiwanya hari demi hari. Tapi dia kuat kerana dia tahu mati bukan jalan penyelasaian. Hidupnya hanya untuk belajar dan dia tidak kisah apa yang berlaku di sekelilingnya. Dia teraba-raba dalam kegelapan dan hampir sahaja tersungkur. Namun kisah yang terjadi pada dirinya dulu membuat dia lebih kuat dan kental walaupun laluan hidupnya dipenuhi duri yang tajam dan disaluti racun. Penyakitnya menyebabkan dia rasa dia bukannlah gadis yang layak dijadikan teman mahupun kekasih apatah lagi seorang isteri. Tetapi mengapa lelaki itu begitu kuat azamnya ingin memikat dirinya?! Tahukan dia bahawa Nadhirah adalah ibarat bunga ros. Wangi dan cantik dari jauh, tetapi mendekatinya adalah bukan satu jalan mudah kerana dirinya dilindungi duri duri tajam yang bertindak sebagai self-defense. Tetapi, lama kelamaan hati Nadhirah yang selama ini beku semakin lama semakin cair dek panahan rasa cinta . "Aku manusia biasa, perlukan cinta."

 Dia bersedia untuk membuang duri perlindungan pada dirinya. Nadhirah memandang lama pisau ditangannnya..




adios

April 17, 2015

buat biskut , makan sampai letop perut pastu bolehlah menangis mengenangkan diri ku gemuk sampai forever

Assalamuaalaikum gedik gedik sekalian

fuuuuhh fuhhh im cleaning away all the dust that has been covering my blog. ceh ceh berjamannn aku tak update. ala hidup aku bukannya retis pun so apa jelah yang ditulis. pembaca pun balik balik orang yang sama. siapa lagi kalau bukan cik nurul ai'na diva kebabom babom letop letop bintang nihaaaa.

So okay apa update keidupan aku he? Hmm selain naik beberapa kilo, aku jugak ada lah pi meeting dengan ppiwp punya pimpinan. Haha. iolls jarang keluar pemalas lah katakan. Alhamdulillah rajin pulak aku nak pi meeting meeting bagai. Nasib deme deme yang join ni sangat fun and sporting and gempak gilaaaaaaaaaaaaaa XD

okay cuba kau ushar lama lama tudung merah yang tengahhh tu. kau ushar lama lamaaaaaa. LAWA KAN DIA. okay kidding. ittew biasa biasa je *sadmusicplaying
Okay selesai udoh mesyuarat tuh. Baguslahh persatuan persatuan ni sebab rajin buat usrah, program derma untuk syrian, gathering bagai. aku je yang malas. muncul sekali dan plushhhh hilang ditelan angin uuuuuuuuuu~~~

MOGA PPIWP TERUS BERGERAK MAJUUU. INI WILAYAH KITA. GRABB!!! *grhhhhh* semangatnya hahah

okay apa ni tajuk takde kaitan dengan citer. Okay sebenarnya aku nak citer yang aku dah berjaya buat 2 biskut testing untuk raya nanti!! selama ni biskut aku keras mcm batu kau gigit konpem gigi kau berderai dulu tapi kali niii Alhamdulillah jadi kihkih kih.

Terima kasih kepada blog MATGEBU for providing me the recipe, very easy and so fingerlicking goooooddd. dahlah banyak butter uuuuu tu saya lagi suka hikhok
 LOOK AT ALL THIS BUTTERY GOODNESS AUMMMMM NYUM NYUM

okay biskut yang successfully done adalah Biskut Salju Lebaran and Biskut Mochashew Dap Dap.
haa amik kau nama dah komersial gilosss. Okay sebab aku ni baik dan berwajah ibarat Izara Aishah so aku copypaste tepek sini recipe.

BISKUT MOCHA COKLAT CHIP
BAHAN-BAHANNYA :-)250 gram mentega (mat guna jenama Anchor)
150 gram gula perang @ soft brown sugar
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh mocha oil (boleh beli dikedai baking)
120 gram coklat chip
100 gram gajus, panggang dan cincang kasar
50 gram badam, panggang dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 camca teh baking powder*350 gram tepung gandum*15 gram serbuk koko*(*disatukan dan diayak)
Secubit garam halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula perang hingga gebu, masukkan kuning telur, satu persatu dan putar rata, tambah esen vanilla, garam dan mocha oil. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan kelapa kering, gajus dan badam serta coklat chip, putar hingga semua rata. 
  1. Ambil kurang lebih 1/2 camca besar adunan, bulat2kan dan susun dalam dulang pembakar, kemudian tekan sedikit dengan garfu. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

BISKUT SUJI SALJU 
BAHAN-BAHANNYA :-)250 gram mentega (mat guna jenama Anchor)
150 gram gula perang @ soft brown sugar
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh mocha oil (boleh beli dikedai baking)
120 gram coklat chip
100 gram gajus, panggang dan cincang kasar
50 gram badam, panggang dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 camca teh baking powder*350 gram tepung gandum*15 gram serbuk koko*(*disatukan dan diayak)
Secubit garam halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula perang hingga gebu, masukkan kuning telur, satu persatu dan putar rata, tambah esen vanilla, garam dan mocha oil. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan kelapa kering, gajus dan badam serta coklat chip, putar hingga semua rata. 
  1. Ambil kurang lebih 1/2 camca besar adunan, bulat2kan dan susun dalam dulang pembakar, kemudian tekan sedikit dengan garfu. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

okay kalau kau rasa macam ala ala lapar and kalau tengok gambar makanan je rasa kenyang terus haa bolehlah panjang-panjangkan kaki anda kee blog DAPURTANPASEMPADANMILIKMATGEBUGEBAS 

Bolehlah meniaga cookies after nih wah cewah tinggi harapan kau diknonnn oi.

lepas ni nak buat macaroon pulak. yelah beli dekat luar mahal berdarah mata iolls nengok. aku nak cuba buat haaa. lepastu aku jual lagi mahallll biar tekeluar terus bijik mata mung

Okay aku dah semak tawaran matrikulasi. Alhamdulillah dapat. cuma yg tak kenannya JOHOR KAYYY JAUH KEMAIN YE  KEMENTERIAN PELAJARAN CAMPAK AKU. =_=""

 hahahha aku pun tak tahu adakah mahu diteruskan masuk matriks ke idok sebab nunggu upu lambat kemain. Besok pulak yang permohonan ke Morocco mesir and jordan akan bagi keputusan. Hmm entahk dapat ke idok. kalau dapat pun nak ke ayah aku lepas kat sana yelah kawasan sana kan banyak bergolak. Cehh kalau diterima aku buat hiasan jelahhhhhh, buat belagak riak kah kah kah *lempanglimadasssss

dahlah penat menaip. bukannya ada isi bermanfaat pun apa yang aku tulis ni. Tahniah la sesape yang tetibe ter terjun masuk ke blog ni dan baca sampai habisss. ribuan tepukan aku berikan woohoooohohooo

nak tidur. Eyebag dekat mata macam exo tao dahhh

nah sebelum tidur aku bagi gambar exo seketul

janganlah senyum camtu. gegar tulung rusuk aku. eh? ahaha

haip nak belajar mesir tapi gatal. patut dilempar lesung batu je kepala kau ni haha

adios sayonara bammmbuss buss

March 24, 2015

LEPAS SPM BUAT APA? BARING SAMPAI REPUT

Assalamuaalaiku uollssss.

woih boring wehhhh. Kalau aku boleh jerit dkt balkoni tu kuat kuat "AKU BORINGGGGGGGGGGG"

Pesanan aku pada budak2 yang tak sabar sgt nak habis sekolah tu, helloooo appreciate ur school life more ye sebab di rumah ni kau rasa macam bosan, bosan yang tahap kau tengok lipas jalan depan mata pun dah terhibur. Rasa macam lipas tulah bff kau seumur hidup lewlsss hahahha

eee gelinya. nampak sangat forever alone

okay watever sekarang ni nak lipat baju. menggunung dah wehh. matik lemas dalam baju sendiri ahhhhhhhhhh

pastu tadi aku try buat penkek. Ciss rasa sama je macam lempeng wahahahha. cuma lempeng aku tak letak telur segala mak nenek tu. Resepi pancake senang bak hanggg aihh. Nak resepi? pi carik sendiri aku malas hahahahah

okay apa lagi aku nak taip? hmmm korang tahu tak nak pi jordan kena A-??? aku rasa nak pi letop kementerian pendidikan malaysia or lembaga peperiksaan. tak boleh ke dia bagi je Arab aku A-. ahahahhahahahahahhahahahaah syukur lah naa. hmm sebab banyak permohonan nak macam tu. Aku frust sikit lah. Sikit lagi nak a-. kah kah kah

Takpe be strong bebehhhhhh. Boleh tak aku tipu slip tu. Aku print yang baru tukar jadi A- keeee. edit here and there hahahahha
okay tak berkat nanti der

dahlahhh byee. besok haira qamarish and izzah nak datang. Baju tak lipat lagi aghhhh takkan nak suruh dorang berenang dalam baju baju tu


adios

March 22, 2015

saya budak baru belajar

Assalamuaalaikum

ربي
أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
My Lord
Hardship has afflicted me, and You are the Most Merciful of all those who have mercy.
Originally found on: imuslm

cr: http://iluv-islam.tumblr.com/

March 16, 2015

Mencari haluan sebenar

Assalamuaalaikum

duh awat tajuk macam pasrah giler hahahaha

okay lah takde lah mencari. Masih lagi menunggu tawaran diterima
Tunggu UPU yang berzaman lagi nak umum
Tunggu application MARA diterima (dahlah tak lepas syarat main bantai je apply, sila sepak muka aku :P)  TAK DAPAT WAHAHAHAH BOLEH PI MAIN JAUH JAUH DAH HAHAHA
Tunggu matriks (well, doalah dapat :///// )
Tunggu application pegi Mesir dapat ( Hmmmmm, masih lagi dalam perbincangan dengan ibu bapa
Tunggu IPG (duh dahlah apply program pelajar cemerlang hahaha. sebelah mata pun tak pandang agaknya #suuzonalltheway)


Aku nak sangat pergi Mesir. Bumi para anbiya'. Bumi yang penuh dengan mutiara ilmu Tapi aku sedar aku punya penguasaan dalam Bahasa Arab sangat low and ilmu aku tak banyak mana. Aku perlu menetapkan keikhlasan hati dan membetulkan niat dulu. Kalau setakat pergi sebab nak rasa duduk oversea, setakat nak tunjuk tunjuk dekat sedara mara, kawan-kawan, lupakan jelah na.

Hmmmm. Pasrah giler kan bunyi.
Tapi Allah maha mengetahui. Kalau dia rasa benda tu yang terbaik, dia akan bagi :)

Mana yang terbaik, itulah aku yang dapat sebab Allah itu adalah sebaik-baik perancang :)

POSITIFFFFF *JARI TELUNJUK DI BAHAGIAN KIRI KANAN DAHI*

FUHHHHHHHH TIUP AURA POSITIFFFFFFFF

KEEP PRAYING AND SPREAD THOSE POSITIVE AURA. FUHHH


adios

ilaliqa'

March 10, 2015

Goodbye my school life

Assalamualaikum kawan kawan


so sekarang tarikh 9 mac. hmm dekat bio tulis aku dah 18 tahun.Maknannya apaaaa?? MAKNANYA AKU DAH DAPAT RESULT WOOOOOWWWWWW 

Okay lega gila alhamdulillah, dah takde lah tiba-tiba berpeluh sorang-sorang, or jantung tiba-tiba buat somersault or perut aku rasa sembelit tak tentu hala. hellooo takkan tak pernah rasa waktu nak amik apa-apa result unless kau memang dah konfiden tahap gaban dengan result kau.

okaylah hari aku dimulakan dengan bangun seawal 5 pagi . aku berjaya tidur lena tanpa sebarang gangguan. Hahah unbelievable kannnn. Haira dia tumpang tidur rumah aku. Diaa tak tidur langsung. Gila ahhhhhh. Aku tanya dia berdebar ke ape. Dia kata takdelahhh aku memang imsonia (puii tipu aku tahu kau debar kan)

So siap-siap semua, aku try pakai jubah aku waktu form 5.... KETAT NAK MATIIIII. AHHHH AKU DAH DEBAB TOLONG AKUUUUUU. nilah bahana 4 bulan duduk rumah menternak lemak je aduhh
Yaa kelibut aku pagi tu nak carik jubah lain pulak dah adoyaiii. Okay akhirnya ada jugaklah jubah yang sopan okay sikit hahahah
Akhirnya siap dengan tudung maroon and jubah hitam.
Okay kitorang takdelah pepagi buta pi siap nak gi sekolah macam qamarish hahahha. Aku pegi jaga gerai dulu dengan mak aku haaaaa.

Mula-mula pegi tu rasa macam rilek sudahhh. Buat keja macam biasa semua.
Tapi aku start call izzah semua pastu tiba-tiba dia call balik kata dia dapat stret A , pastu sibuk kata nak tengokkan result aku, aku apalagi terus letak telipon. hahaha kuajak tak aku.

Aku start bedebar, pegang barang pun menggeletar. OH PLIS kenapa jadi macam ni. Aku saja suruh mak aku lambat lambat sikit tutup gerai. Tiba-tiba aku rasa macam nak muntah. Ahhh sudah simptom debar aku datangg balik. teruk dah ni. Aku memang camtu, baik pertandingan syarahan ke, anugerah apa apa ke, aku memang debar tahap kalau boleh nak muntah darah semua. So, better aku la pegi je amik terus result tu. Kang aku berguling atas jalan sapa nak tolong

Tapi dan-dan pulak mak aku kata ada makcik tu order nasi kerabu, pastu dia suruh tunggu jap. Aku tengok jam okay 10.30 pagi. takpelah kalau makcik tu tak lambat aku tak kisah. Masalahnya dah pukul 11 dia tak muncul muncul =_=

Aku carik makcik dekat kedai berdekatan semua takde, last-last naik kereta pegi dekat kedai runcit hujunggggg sekali.

OKAY ALHAMDULILLAH JUMPAAAAAAA. Rasa nak peluk makcik ketat-ketat. pliss makcik saya debar sangat dah ni. Naik gila dah ni.

okay let me put some dialog to interpret how messy the situation is

Makcik: Maaflah nak, ingat kamu tutup lambat. tu yang makcik pi kedai jap (okay 1/2 jam bukan sekejap huhhu). awalnya tutup 

Aku: oh saya nak pi amik result tu yang tutup awal tu. Makcik nasik semua 2.00 ya

Makcik: oh rm2.00 , bukan rm3.50? nah (cubaan mengeluarkan duit dari purse dengan barang yang penuh ditangan. Aku nak tolong tapi dia dah keluarkan pun duit dia)

Aku: Terima kasih makcik. Assalamuaalaikum

No, cerita tu tak habis dekat sini ya

Aku: Umi semua sekali 2 ringgit kan?

Umi: Eh makcik tu ada amik lauk ke tak? 

Aku: manalah na tau

Umi; Pi tanya dia

Okay aku dengan gagahnya membawa tubuh aku yang bam bam ni carik semula makcik tu. adoyaiiiii
Jumpa dia masih lagi dekat kaunter , dengan barang dia yang super banyak tu

Aku: makcik ada ambik lauk ke ?

Makcik: tak ingatlah. serasanya ada

Aku: *garu kepala sampai nak tercabut rambut ke dasar akar rambut*
        meh saya check

Aku bukak intai sikit nasik kerabu dia, okay tak da lauk

Aku: Makcik takde lauk lah dalam nasik ni

Makcik: o yeke ? camne makcik nak makan kalau takdak lauk, nasik kosong saja takkanlahh *sambil senyum bagi hint suruh aku pi ambik lauk*

Aku: Ohh kalau makcik nak saya pi ambik 

Aku dengan redho dan pasghah campur menyeghah pegilah kereta punggah balik lauk semua. Ambik ikan goreng dengan tangan aku macam tu je hahah. ampunlah makcik kalau keracunan sebab tangan saya tak bersih. Kalau dia mintak gulai ayam? lagi haru aku nak kena carik senduk segala bagai

Okay dah habis urusan dengan makcik tu, aku pun suruh mak aku tekan sikit minyakkk tu rempitsss pegi sekolah aku. Dan dan pulak jem nak mati jalan. Aku rasa nak pi bom je jalan kucing tu.

Well, disebabkan rasa nervous tu melebihi rasa geram dekat pemandu di jalan kuching tu, aku diam dan berzikir. Berapa kali dah telan air liur macam hape. Gulp Gulp 

Sampai je gate sekolah, WARHHHHHHHHH AKU NAK NANGIS. YA BELUM AMBIK RESULT DAH NAK NANGIS. SILA TAMPAR AKU PLIS

aku cakap dekat haira,"weh kaulah amikkan result aku, aku tunggu dekat luar"

dia tak layan aku. kfine

Setiap langkah aku menuju ke dewan nak ambik slip result tu diiringi dengan rasa debar yang menggila tahu tak. 

Sampai depan pintu dewan,dah nampak dah banyak meja disusun ikut kelas. Aku tak nampak ustazah sebab ada selautan manusia dekat belakang tu. erghh. tiba-tiba

Zul: kau tau tak result kau berapa?

Aku: manalah aku tahu, tu yang aku datang tu

Zul: Kau takkan tahu,tipulahhh

Aku nak je hempuk zull dengan speaker dekat dewan tu. Dah aku tak tahu tak tahu lah. Ayoooo
Aku baru je nak berperang mulut dengan dia, haira dah tolak aku masuk dewan. k thanks haira.

FYI, sekolah aku takde pengumuman pelajar-pelajar cemerlang ni, kau datang amik slip, pastu silalah blah laju-laju (kalau taknak cikgu-cikgu ushar result kau)

Baiklah teruskan cerita. Sampai meja kelas aku, aku tengok banyak ustazah. Semua ustazah lah senang cerita (alang-alang aku memang KAA pun.haha)

Dorang tersengih-sengih pandang aku tanya " berapa result kamu?"

Aku rasa nak gigit jariiiiii. Aghhhh kalau aku tahu, aku dah tak datang amiklaaaa ayarkk :PPPP

Dalam dorang sengih-sengih tu, terselit jugak dalam hati aku "Aku ni dapat straight A+ ke dorang duk sengih sampai ke ubun-ubun ni??"

Okay lepas siap sign, ambik sijil segala bagai Ustazah Noraihan (ajar aku Bahasa Arab) terus hulurkan aku slip. Slip tu terbalik so aku tak nampak lah kan.

JENG
JENG 
JENG
JENG

okay tak straight A+ pun hahahaha

 berpinar bijik mata aku duk kira. Berapa A haaahh???
Ustazah Hazani (ajar aku alquran sunnah) pun dah macam kawan aku dah,nak jugak ushar result akuuu hahaha,
Aku habis kira terus nangis and peluk ustazah hazani. Okay nasib dia tak lemas sebab aku peluk over gilaaaaaa. ALHAMDULILLAHHHHHHHH
dapat 6 A 4 B 1 C. Aku bersyukur sangat 

Aku pegi peluk semua ustazah yang ada. omaigoshh over gila kan. Kawan baik aku , qamarish and izzah aku peluk jugak (kot? aku tak ingat hahah)

Dahlah nangis macam badak semput pastu, peluk semua orang. what a freak lol

Aku pun akhirnya pegi carik semua cikgu nak peluk. Cikgu Syuhada pun senyum tengok result aku. yelah sebab aku dahlah lembab+blur+lambat pickup dalam kelas math dia, haritu pun dapat B+ je math, so dapat A ni , senyumlah dia. Dan dan pulak waktu tu budak meningkat peratus lulus. Lagi bahagiaaaaaa

Aku carik cikgu biologi. lol result sama je dengan trial haritu haha. okay lah tu. Soalan waktu SPM susah gilagilaagilaaaa punyalah rasa nak meletup otak aku jawab tapi Alhamdulillah kekal B+. 

Okay aku ushar cikgu Raja Ali semua nampak bahagia, alhamdulillah maknanya meningkat keputusan SPM tahun ni.

Sekolah aku bukanlah setaraf sekolah Kluster ke Sekolah harapan ke, apatah lagi sehebat SBP or MRSM serta sekolah lain yang top. Jumlah straight A kalau nak dibandingkan sangat kecil jumlahnya. 
Tapi kegigihan guru dan semangat pelajar sekolah ni yang menjadikan sekolah ni lain daripada yang lain. Ya Allah bila aku tengok cikgu-cikgu ni mengajar, habiskan masa rehat dorang buat kelas tambahan membuatkan aku rasa bersyukur kerana dipilih untuk belajar dekat sini. Kalau aku tak faham apa-apa, cikgu-cikgu bersungguh-sungguh nak cuba fahamkan kita. 
Aku ingat dulu masuk Raja Ali, Bahasa Arab aku memang kiokkkk habislah. Nasib je dapat C dalam PMR, lepas lah nak masuk KAA form 4. Waktu tu ustazah Noraihan ajar. Dia ajar A-Z tau. 

Aku perlahan-lahan belajar Bahasa Arab. Walaupun tak power tapi aku dah ada basic dan boleh sikit sikit. Aku lebih faham. Berkat guru yang ikhlas mengajar, pelajar dia pun akan mudah faham =)

Math pulak, Ya Allah aku ingat second day kelas dekat Raja Ali, madam tan (cikgu addmath dulu) bagi soalan waktu pmr. Algebra ke linear equation pe benda ntah. Aku waktu tu tak tahu nak jawab weh! Semua dah siap jawab, aku sorang tak habis jawab. Aku tanya , takde sorang pun nak layan. Iolls sedih. yelah dahlah budak baru, takde orang nak layan sadis takk. Kebetulan pulak waktu last tu waktu cikgu syuhada . well kitorang kena siapkan addmath tu and hantar pada hari yang sama. Aku tak buat apa lagi so aku nak hantar apa kananannnnnn??
Aku pun tebalkan muka tanya cikgu syuhada. Soalan basiccc kot. Tapi demi ilmu, aku gagah kan jugaklah. Dia tolong aku, and the rest aku terus boleh buat sendiri . Orang lain semua dah balik, aku je terkial-kial siapkan kerja tu sambil ditemani linangan air mata (i iz emo u knowwwww)

Banyak jasa guru guru raja ali yang tak mampu nak aku type dekat sini. Umi, Cikgu sahida, cikgu norazima,cikgu faizzah, Ustazah siti, mr manibalan (dia ajar addmath best gilaaa!! encourage aku kata awak boleh C+ punya hahaha), cikgu masbah, teacher maszliza dan ramaiiiii lagi.

Aku tak mungkin dapat balas jasa dorang mengajar aku tapi yang aku mampu hanyalah mendoakan supaya hidup mereka dihujani rezeki serta rahmat dan dipermudahkan segala urusan :D

Buat umi dan papa aku jugak, berkat doa, dorongan nasihat mereka, aku dapat tabahkan diri dan kuatkan jiwa aku untuk melangkah lebih jauh dalam hidup. Nasihat dan doa mereka yang menjadikan aku sekarang. Mereka adalah sebab kenapa aku kuat . Kenapa aku lebih semangat. Kenapa bila aku jatuh aku cuba bangun balik. Sebab mereka :')

Kakak and adik aku . hmm kakak aku adalah ibarat seorang kawan kakak penasihat pendengar dalam satu tubuh. Dia setia dengar walaupun aku dah cerita benda tu beribu kali. Tak jemu nasihat aku. Yelah aku ni dahlah slowwwwww, cepat paranoid , dia yang selalu tenangkan aku dan ingatkan aku . Tegur aku selalu supaya kuat. Jangan malas. Apa-apa semua aku refer dekat dia. Nasihat pendapat semua aku carik dia. Aku rasa akak aku naik tensyen hahahaha
Adik aku, dia selalu ejek Addmath aku teruk. Hahahah memang teruk pun. Dia selalu cakap " kak na pandai jangan risau" nak nangis aku dengar. dia selalu pujuk dengan cara bagi makanan or buat lawak bodoh hahah

Kalau dorang takde, sunyi aku.


Dan ALHAMDULILLAH ALA KULLI HAL. Perkara pertama bila kita dapat keputusan, ucap syukur kerana tanpa Izin-Nya, semua ni takkan dapat dikecapi . Doa dah dimakbulkan, perkara yang kita kena buat, sujud syukur. Allah ni maha Pemurah, kalau kita malas nak doa sekalipun dia akan bagi yang terbaik jugak untuk kita. Takde sebab untuk kita tidak bersyukur.'
Aku mula-mula macam contemplated dalam hati aku, awatlahhh aku dapat 6 A?? Kenapa tak 7A. cantekkk sikit kan hahah. Tapi bila aku mohon UPU, aku tengok semua course yang aku nak aku dah lepas requirement!! Walaupun tak konfem pun dapat hahahaha tapi still gembira ah kan...

Pastu aku fikir, hmmm betullah setiap apa yang Allah rancangkan dan tetapkan semuanya dah cantik dan tersusun dengan indah. 
Aku ni hamba yang tak bersyukur haih :'(




Okay tu je sebenarnya. Banyak lagi aku nak bebel tapi takpe aku simpan untuk next entry. walaupun blog ni aku tahu sangat manada pengunjung pun haahahhahahaha but whatever aku anggap ianya sebagai diari. catatan hidup aku sepanjang bergelar seorang pelajar.

Perjalanan aku di sekolah dah tamat dan aku akan melangkah ke alam baru. bersedia ke tidak?

Allah je yang tahu :)

adiossss

February 27, 2015

random rants on a cloudy friday evening

assalamuaalaikum peeppssssssssss

Haha sekian lama aku tinggal blog ni, kalau blog ni bilik aku rasa segala jenis mambang dah bertandang dalam ni.

So i was busy with my kuih lately . chewaaaahhhh. Ayat macam hari-hari orang order 1000 bijik kuih je kauuuu. Padahal kau menguli kuih depan tv. 2 jam menguli jadi 5 jam.

See, tu belum aku nak siapkan kuih. aku rebus ubi, then toskan. Pastu nganga depan phone dalam 3 jam, baru sambung lenyek and all the stuff. i cannot imagine, what will be like, if i continue my study after this. i've used to relax relax, santaisantai. Makan sukati bila. Haih masuk U nanti (inshallah :)kosong blank semua.
nanti aku nyanyi dekat pensyarah sambil tunjuk jari dekat otak aku
"and i got a blank space baby, and i'll puke all day"
well the last part, i don't have any idea . only puking come straight into my mind . he. talk about all the knowledge i'll be cramming in my head after this :P Puking sounds sooo good
Yeah i heard university life is tough. Whatever course you take, it is hard and challenging
Apa je benda yang tak susah. Kacang yang kau dok makan tu ingat senang ke dapat???

haa emo dah ahkak hahaaha


pastu nanti, after graduate you need to compete WITH thousands of other graduates to get a job. which is aghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
why oh why
i should been thinking about my SPM result.

but no, lets think about how hard my life is after graduate if i dont get a good job,
yeahh, lets also think about the fats that has been hanging around my body since god knows when.

yeahhh, lets stop thinking about my upcoming spm result .
.how about a picture of a very cute cat?


OPSSS WRONG PICTURE SORRY

you know im just kidding, right? no harms intended ha ha

Maroo smaller version starter pack

Ya Allah, cuma satu je aku nak luahkan, APAHAL AKU TAK LIKE MACAM ERR ERR TAK RISAU PASAL RESULT AT ALL :C
IS THAT NORMAL

im not being overconfident or what. but because the result announcement took so long that the feeling, anxiety, shakiness, scared, has gone .

I keep pinching myself, cepatlah risauuuu cepatlahh kau jangan bajet -bajet straight A + confident tuuuu (straight A mighhttt be possible (inshallah), but straight A+ knahh ahh. i know myself very well)

Sebab aku ingat lagi , waktu pengumuman result UPSR, sebab aku masih kanak-kanak yang gedik mintak kaki semua, so aku macamm helehhh upsr je kot. Alhamdulillah. okay
PMR????!?!?!? AKU HAMPIR SAWAN TUNGGU RESULT KAU TAHU TAKKKK SEBAB GILA BANYAK BENDA AKU HENTAM WAKTU JAWAB.Alhamdulillah, okay

SPM? ENTAH. EMOTIONLESS I THINK.....


 Aku rasa macam nak ulang balik moment moment dalam nih. sobss sobss serious best. worth my time,money. really really really loveeeee itt

So lupakan pasal result. Let's talk about, PMGKL'15!!

Ya Allah sumpah best. Im not lying.

but im not going to pour all the exciting details here. you have to go and experience it yourself!!

Perkampungan Menara Gading 2015

Okay i will post my experience laterrr

adios

p/s:watching legally blond inspires me to become a lawyer. a fab lawyer,act

February 19, 2015

peace no war

assalamuaalaikum kawan kawan!!!!!

yesss bila mood mengedit datang , aku berjaya jugak update cover novel aku bagi lawa sikitttttttttttttttt jahhhh



yah but im still not satisfied enough becoz is kinda messy liddat :(

tengoklah rajin aku tukar lagi

haha cover semangat aku buat, isi novel hapakkkkkk tak tulis

February 09, 2015

creative juice flowing out from ma brain

Assalamuaalaikumwarahmatullahiwabarakatuh (panjang lebih afdhal, cehhh)

So aku punya hidup ada lah sikit berubah. Takde lerrr mengadap laptop sampai kecut kornea mata dah.

Aku buat kuih. Omaigosh omaigosh !! Kuih bukan sebarang kuih. Kuih melayu tradisional yang sebelum ni aku hanya tahu ngapppp je.
The process in making this kuih is quite easy actually :PPP
Well i thought it was hard considering the taste is delicious and grand and exquisite (terlebih tengok my kitchen rules ampommm)

Aku baru berexperimen buat cekodok pisang (tutup mata boleh buat hahaha riak kau) onde-onde and cucur badak.

Well kuih tu bukan aku buat untuk dilantak depan tv sambil tengok hlive tetapi dijual.

first day jual cekodok sahaja!
sebelum tu malam nak meniaga, aku carik ubi keledek , dan-dan semua kedai area rumah aku tak juallllllll arghhhhh *tarik tudung,serkup, rambut semuaaa*
so aku decide nak jual cekodok jelah habis kisah. and onde-onde.

BUT THE ONDE-ONDE TURNED DISASTER. DISASTROUSSSSS.
bayangkanlah waktu aku rebus onde-onde tu, gula dia meleleh keluar. Bila makan aku rasa tepung je, woittttt bertukar jadi hulk aku. yelah buat nak dekat 30 bijik, semuanya rasa tepung jee (assumption aku jelah, gila aku makan 30 bijik tu)
so ke tong sampah yelah kau.
berjaya dijual hanyalah cekodok pisang. ://
Alhamdulillah walaupun tak habis dijual at least, ada lah orang beli kann (ayat sedih kooo)

And lepas tu baru aku beli ubi keledek. Aku buat cucur badak. Goreng sebijik, BERJAYAAAAA. rasa macam cucur badak yeahhhhhh. bukannya rasa keledek semataaaaaa

Tapi tak meniaga atas-atas sebab yang tak dapat dielakkan

Mat Gebu punya resepi semua letop letop nampak sedap je


UPDATE!!: aku tak buat dah onde-onde. bertaubat gueeeeeeeeeeeeeee
Aku move on ke keria. Alhamdulillah menjadi. wahahahah :DDDDD

okay lagi 21 hari nak ambik result. Debar? YES BUT AKU TAK SE-PARANOID WAKTU PMR DULU HAHAHAH.
macam time UPSR. rilek sudahhh.

Tapi upsr rilek alhamdulillah dapat 5A. SPM?? mana gue tahu rilek tapi kelaut (Naudzubillah!)

Aku pun tengah research course-course yang aku boleh aim lah (depending on my result jugak sebenarnya)

ok adios

February 03, 2015

Trippy Tuesday

Assalamuaalaikum

AKU TAKUT DAN BERDEBAR....

moga ALLAH berikan yang terbaik untuk aku :(

Kalau kalau kalau... itu yang menjadi muzik dekat otak aku sekarang.
AGHHHH


January 23, 2015

Isi UPU sambil gigit hidungmu

Assalamuaalaikum girls, boys, atuk , nenek, hipster-jadian and hijabster sekalian. If you're Kai from EXO, perhaps you should  know that im still single and available (available for you jelah ahahaa).
Nasib blog aku takde orang baca kalau tak konfem kena bash :P

"do my hair look nice Nana?"-Kim Jongin
.Like seriously...
Hahaha angan-angan bulan bintang matahari dan pluto jelah yang aku mampu. Kalau lah dapat dibukukan angan-angan aku bersama dngan Mr.Jongin ni , konfem boleh dapat 5-6 bijik novel.
 Aku berharap ianya hanyalah temporary fangirling *berdoa panjangggg*

Yap aku ni kan pantang nampak lelaki yang menepati citarasa , terus cayaqqqq.
Padahal berdegar-degar promote dekat orang lain kata " I FALL FOR THE INNER BEAUTY ONLY. OUTSIDE BEAUTY FADEEEEEEE HOKAYYYY"

Tetapi prinsip itu ditendang jauh keluar dari galaksi Milky Way bila nampak mamat yang hensem sikit.
*and secretly making up some sweet moment and story in my mind with that guy padahal nampak gambar dlm internet je*

Okay enough of this bullcrap, Kalau aku teruskan cerita and angan-angan aku ni, konpem muntah darahmuuuu




Lagu ni sangat smooth and soothing :)

Okay la the main point of my post issssssssss Aku nak cerita mengenai pengisian borang UPU. woih aku main isi gila macam tu je hahahahaha. Layak ke tak itu ditendang ke tepi sebab belum dapat result lagi. Ikutkan hati aku nak isi semua 8 pilihan tu asasi perubatan je hahahah (KONFIDEN TAHAP NIRVANA) okay tipu je
Hahaha dalam mimpi pun aku takkan ambik medic (sebab aku nak hafal fakta bio pun rasa nak mati, ambik medic? kirim salam sayang jelah)

Ya aku baru beli no. pin. And aku tak berapa konfiden dengan pilihan aku :(. Aku pun tak pasti aku nak apa sebenarnya. Pilihan bidang 1 , aku ambik Undang-undang (cita-cita yang tak pernah dipikir pun)
Pilihan 2 and 3 aku letak bidang agama. Yap aku memang ada passion dalam bidang agama, But at the same time lepas 2 kali isi UPU, tiba-tiba aku rasa berminat dengan ekonomi. Tapi AKU TAKDA BASE ECONOMY PUN.
Aku nak tukar tapi kalau aku tukar maknannya last chance aku lah nak tukar sebab dia limit tiga kali je.

So aku tak tukar dan just tunggu sampai hari result (gigitss jariiiii), baru aku tukar sebab aku nak consult cikgu kaunseling dulu. Hek hek, others opinion is important for me sebab aku memang dah search sendiri tapi tak cukup untuk yakinkan aku lagi :/

Yalah aku ada letak asasi UM dalam senarai aku!! Bagi orang lain, rilek ah Na. Isi UPU je kot.
HAHAHA SORRY BABE, IM A PARANOID TYPEEEEE. isi isi borang ni aku sangat suka!
Sounds stupid but yeah, i kinda like it. Tapi kalau borang tu mintak benda yang perlu ditulis, sorry aku malehhhh

So back to the story, ya aku suka isi borang and im always focused on the details. Hepp. Aku pun macam
' eh eh boleh ke kita repeat pilihan kita??'
' ehh ehh boleh ke kita biar kosong satu kotak. Kang permohonan ditendang, Sadis je'

'eh eh alamak dah dua kali ulang isi, agak-agaknya KPM dpat tak permohonan ni??????!?!?!'

'eh eh eh eh... *Papp* Dilempang kakak aku suruh shut up and just isi UPU tu
okay takde pun dia lempang, just gelak jelah.

yelah aku paranoid tak tentu hala khennn.

Aku nak je kemaskini tapi ditahan jua rasa itu dehhhhh
Akak aku pesan isi je semua asasi then dapat result baru pikir and choose betul-betul. Mamtik laaaa. Entah kenapa walaupun result SPM ni something yang besar dan aku sepatutnya risau, but it turns out aku tak risau sangat. Aku macam elehhh lambat lagi, 2 minggu nak result baru aku gelabah gelabah

Unlike PMR , sebulan sebelum ambik result aku dah tak boleh tidur, berdoa sepanjang masa, sampai search internet ' gagal PMR, masa depan cerah ?'

haa kan . tapi SPM ni aku macam okay sebab tunggu result nak dekat 3 bulan , lama sangat sampai the feel is goneeeeeee . tapi 2 minggu sebelum result for sure aku akan switch on my paranoid mode.


Aku tengok kawan kawan aku dekat wassap banyak nak pilih engineering la, science. Takde yang nak law ke hahaahaha :P

Bagi aku kenapalah dorang nak engineering ni, why why why?
but think of it, pi lantak doranglah. Dah dorang minat.
Aku pun terpikir jugak nape aku tak suka engineering.
Maybe sebab haritu aku ada lawat Fakulti Kejuruteraan dekat UIA and aku tengok dorang kerja dengan mesin. Macam-macam jenis lah mesin dia. skru pun ada. beratus-ratus jenis saiz and rupa =_=( depending on their couse lah,aku pi dekat mekanikal dengan aerospace) . Aku tak suka bekerja dengan tools ke apa. gedik memilih kan aku ni haihhhh

and aku ternampak satu whiteboard penuh dengan kira-kira .Aku tahu engineering ni memerlukan kecekapan mengira. addmath/math kena power ya untuk ambik kejuruteraan ni . helooo addmath trial aku C (cukup cukup lepas). SPM tak tahulah kan..

Pastu dan-dan pulak waktu tu , lecturer yang bawak kitorang round-round tu garang gilaaaaaaaaaaaaaaa, Aku macam main-main satu alat dekat situ, rupa dia sebijik macam berus sikat. Seiyesly!! Aku pun duk acah acah main dengan kawan aku. Lecturer tu nampak apa lagi dia tegur directttt dekat aku. Aku pun macam, sobbsss. sobssss... ioolss redha kena marah T-T

Disebabkan itu terus mati lenyap gone dibawa angin feeling aku nak ambik engineering.
Tah pape kan???



teringinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

okaylah aku nak blah. Malas and takde mood nak menaip.

adiossssssssssssssssssssssssssssssssssss