February 09, 2015

creative juice flowing out from ma brain

Assalamuaalaikumwarahmatullahiwabarakatuh (panjang lebih afdhal, cehhh)

So aku punya hidup ada lah sikit berubah. Takde lerrr mengadap laptop sampai kecut kornea mata dah.

Aku buat kuih. Omaigosh omaigosh !! Kuih bukan sebarang kuih. Kuih melayu tradisional yang sebelum ni aku hanya tahu ngapppp je.
The process in making this kuih is quite easy actually :PPP
Well i thought it was hard considering the taste is delicious and grand and exquisite (terlebih tengok my kitchen rules ampommm)

Aku baru berexperimen buat cekodok pisang (tutup mata boleh buat hahaha riak kau) onde-onde and cucur badak.

Well kuih tu bukan aku buat untuk dilantak depan tv sambil tengok hlive tetapi dijual.

first day jual cekodok sahaja!
sebelum tu malam nak meniaga, aku carik ubi keledek , dan-dan semua kedai area rumah aku tak juallllllll arghhhhh *tarik tudung,serkup, rambut semuaaa*
so aku decide nak jual cekodok jelah habis kisah. and onde-onde.

BUT THE ONDE-ONDE TURNED DISASTER. DISASTROUSSSSS.
bayangkanlah waktu aku rebus onde-onde tu, gula dia meleleh keluar. Bila makan aku rasa tepung je, woittttt bertukar jadi hulk aku. yelah buat nak dekat 30 bijik, semuanya rasa tepung jee (assumption aku jelah, gila aku makan 30 bijik tu)
so ke tong sampah yelah kau.
berjaya dijual hanyalah cekodok pisang. ://
Alhamdulillah walaupun tak habis dijual at least, ada lah orang beli kann (ayat sedih kooo)

And lepas tu baru aku beli ubi keledek. Aku buat cucur badak. Goreng sebijik, BERJAYAAAAA. rasa macam cucur badak yeahhhhhh. bukannya rasa keledek semataaaaaa

Tapi tak meniaga atas-atas sebab yang tak dapat dielakkan

Mat Gebu punya resepi semua letop letop nampak sedap je


UPDATE!!: aku tak buat dah onde-onde. bertaubat gueeeeeeeeeeeeeee
Aku move on ke keria. Alhamdulillah menjadi. wahahahah :DDDDD

okay lagi 21 hari nak ambik result. Debar? YES BUT AKU TAK SE-PARANOID WAKTU PMR DULU HAHAHAH.
macam time UPSR. rilek sudahhh.

Tapi upsr rilek alhamdulillah dapat 5A. SPM?? mana gue tahu rilek tapi kelaut (Naudzubillah!)

Aku pun tengah research course-course yang aku boleh aim lah (depending on my result jugak sebenarnya)

ok adios