May 03, 2015

my shahadah is my anthem - Dash Johari

Assalamuaalaikum world~~

uuuu lama jugak menyepi. k takdelah lama sangat pun cuma iollss bizi menghabiskan buku yang dibeli dekat PBAKL haritu.

Banyak gaklah buku yang aku beli. Ada yang best ada yang so-so je tapi kebanyakkannya okay je. Hahaaha nasib baik lah aku dah bajet buku apa nak beli haih kalau tak beli buku merepek je macam tahun lepas =_="

Tapi satu buku yang berjaya left a deep a impression in my heart,

Everybody has a past. Everybody lives a present. And everybody deserves a future".

‘Hi, I’m Dania Dashrin. Call me Dash. I lived in (isi tempat kosong dengan nama tempat yang last ayah kena stationed) prior. I love music, and having a good time’.

Nur Dania ‘Dash’ Dashrin; a third-culture kid caught in a limbo between home-country Malaysia and the world she knew. Sent back to Malaysia for her Upper Form Secondary education from Delhi, hell broke loose as she was adjusting with the life and expectation living in a boarding school, especially not being made easy by those who would never understand. The clashes of beliefes,culture, principals, definitions of identity and a struggle to prove that she was her own person, was a long battle.

And she learnt; that everybody sure do have a past, but currently giving their all to live the present, and sure as rain deserves a future.
 
 If you feel ignorant and stupid, then find a way to learn. Don't curse those who are calling you ignorant and stupid. Find ways to prove them wrong. That, is satisfaction. Much more satisfying than cursing them all the way to hell and back.-  Aleksandr

Okaylah pada mulanya aku tak berapa anticipate sangat bila dengar hlovate keluarkan novel ni. Hahaha 2013 dia keluar, aku je yang tertinggal keretapi baru nak beli tahun 2015. Aku ingat lagi mula-mula nak beli tapi risau takut tak best but waitttt this is hlovate. Her writing is powerful n can catch anyone's heart.

Pastu dalam 2014 mulalah misi nak pinjam novel orang. Tapi ofkoz payah nak pinjam sebab novel ni kebanyakannya everyone favs and no way nak bagi pinjam cenggitu je kan. So aku simpan jelah harapan aku sampai lah pesta buku aku haritu!! yeayyy finally i can put my finger on the all-time praised book.

Aku baca separuh separuh. Then, i finished it one night.

After finishing it, i was breathless. 

Setiap kisah yang dikupas mengenai kehidupan Dash dan orang yang disekelilingnya buat aku rasa macam nak menitiskan air mata.
Kisah dia rasa macam sangat dekat dengan aku.


No, im not a nomad pindah sana-sini. 
No, im not a rebellious like her.
No, i cannot play viollion or trombon or basketball or apa-apa yang berkaitan dalam citer tu (aku main basketball is a rare imagination k)
No, aku tak pernah pergi party ke apa (parti harijadi pernah lah kot hahaha)

But , i do have my phase.
Transition phase.
Where i learned
i changed
i fell
and i got up
and fell again

but no matter what, i keep on learning.

Aku ada fasa perubahan macam Dash tu.  Setiap manusia ada fasa perubahannya tak kira besar atau kecik.
Sebab kita kena sentiasa untuk cuba jadi baik dari sebelumnya. Kira berubah lah tu kann hik hok.

Holy Prophet (saw) is saying one hadith. “In a believer’s life, today
must be better than yesterday, and tomorrow has to be better than today.”
 Walaupun jalan cerita dia style sama je macam novel dia yang sebelum ni aku baca (5tahun 5bulan, Aa+Bb , Tunas) but still dia mampu buat aku terbuai dengan gaya penulisan dia releks and santai. Isinya berat but kalau ditulis ngan gaya penulisan yang bersahaja, kau rasa biasa jeeee and lebih mudah paham.

And i have a huge crush on Lee. Woih cair dengan mamat tu walaupun ada part dekat pertengahan novel tu dia tak boleh terima perubahan Dash . Part tu aku rasa nak bag left hook je dekat diaaaaa.

But roses and small but sweet word can really capture my heart easily. Yelah Lee ni macam tak banyak cakap sangat tapi sekali dia cakap sangatlah meaningful and aku rasa macam nak baling je novel ni becoz of the feeeellllll  XD

But, dalam ni novel ni Lee ni sekadar cabang story je. Yang difokus dalam penulisan ni adalah perubahan Dash dan penerimaan orang sekeliling. Macam mana dia dari emo-gothic-punk berubah ke alim-sopan-menutup aurat camtu.

Third culture kids. First time jugak aku dengar perkataan tu. Part yang paling aku geram ialah waktu awal2 novel dia baru je nak pesan dekat mak sedara dia tolong belikan tudung but dia tarik balik keinginan dia disebabkan mulut orang-orang sekeliling. Words can really kill,


And aku suka kawan dia, Aleksandr. Ayat-ayat dia best wooh. Lagi-lagi part dia tanya Dash awat muslim kena pakai tudung semua. Aku yang baca pun jadi sentap. Kalau hangpa nak tau dia tanya apa dekat Dash pi beli novel tu . Aku malas nak taip. Maaappp yaa hahahah

Okay banyak lagi aku nak tulis pasal Novel Anthem ni but i don't want to spill the excitement. kehkehkeh. Pegi beli dkat pesta buku . ada diskaun huhhh

Nak tulis panjang lagi tapi aku dah lapar. Kang aku pengsan, sedih peminat-peminat aku . okay lawak hambar di pagi hari haha. terimalah aku seadanya :P

adios